StoryEditor

Poznáme najväčšie burzové prepadáky tohto roka

27.12.2012, 17:38
Hospodárske noviny zostavili rebríček firiem, ktoré za tento rok najviac schudobneli.

Desať prepadákov v trhovej hodnote a tri skrachované firmy ako bonus. Rok 2012 bol pre biznis skúškou odvahy, a najmä boj o prežitie. Niektoré skúšali šťastie na burze, no dočkali sa iba sklamania. Príkladom je internetová spoločnosť Zynga. Presne pred rokom vstúpila na burzu ako predskokan Facebooku. Veľké očakávania z primárnej ponuky sa však následne skončili fiaskom. Dnes sa jej akcie dokonca obchodujú za štvrtinovú cenu a vinou prepadu hodnoty o 74 percent je naším Top prepadákom na burze.

Dotcom bubble
V tomto roku zažila burza v New Yorku dve najsledovanejšie ponuky akcií. Po Zynge vstúpil v máji na burzu aj Facebook, no ani jedno IPO sa nedá považovať za úspech. „Ich akcie, a následne aj trhová hodnota, klesli aj preto, lebo dopyt pri primárnej ponuke akcií nebol taký veľký, ako sa tvrdilo,“ vysvetľuje analytik Tomáš Menčík z Cyrrusu. Cena akcií sociálnej siete bola vysoko nadhodnotená, čo spôsobilo ich obrovský prepad. Lavína však strhla aj Zyngu, ktorá je na Facebook úzko napojená. Veď svoje hry ponúka práve na najväčšej sociálnej sieti. „IPO Facebooku bolo veľmi nepodarené a pokles jeho akcií tlačil aj na pokles akcií Zyngy,“ potvrdzuje analytik spoločnosti Capital Markets Peter Bukov. Jedným z dôvodom pádu Zyngy bol aj pokles príjmov z hier, ktoré na Facebooku začali strácať popularitu. Spoločnosť teda dnes oslavuje smutné výročie.

Začal to iPhone
HTC, Sony, RIM vyrábajúca Blackbery aj Nokia. Všetky tieto spoločnosti spája výroba smartfónov alebo tabletov. Fakt, že väčšinu nášho rebríčka tvoria technologické firmy, nie je náhoda. Ich trhové chudnutie má spoločnú príčinu.

Keď v roku 2007 uviedla firma Apple svoj prvý iPhone, investori od akcií ostatných technologických gigantov odvrátili svoju pozornosť a nasmerovali ju k Apple a Samsungu. Ten ako jediný dokázal vytvoriť americkej ikone s jabĺčkom skutočnú konkurenciu. Najhoršie v tomto súboji obstála Nokia. Hoci v našom rebríčku jej patrí posledné miesto, jej trhová hodnota trpela už od spomínaného roku 2007. Odvtedy prišla o 90 percent trhovej hodnoty, sídlo a tisícky zamestnancov na celom svete.

 


 Celý rebríček nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:09