StoryEditor

Nezamestnaným odpustia odvody

25.10.2011, 00:00

Na výmenu za podporu štátneho rozpočtu si svoje podmienky kladie aj SaS. Tá presadzuje, aby dobrovoľne nezamestnaní už nemuseli platiť zdravotné odvody. Rovnako na tom budú aj študenti nad tridsať rokov. Od budúceho roka toto bremeno na seba prenesie štát a ľuďom tak ostane o niečo viac v peňaženke.

Podľa šéfa SaS Richarda Sulíka by totiž zdravotné odvody mali platiť len tí, ktorí majú príjem. Tak ako v prípade daní z príjmu. "Z toho dôvodu je nespravodlivé, že zdravotné odvody platia ľudia bez príjmu, a preto zrušenie týchto odvodov považujeme za správny krok," odkázal Sulík. Viac než 46 eur mesačne tak podľa prepočtov HN ušetrí okolo 90-tisíc občanov. Rezort zdravotníctva však upozorňuje, že tým vznikne štátnemu rozpočtu sekera 75 miliónov eur. Sulík si tento ústupok už dohodol s ostatnými koaličnými stranami. Okrem toho u nich presadil zrušenie koncesionárskych poplatkov či priestupkovej imunity poslancov. Pri niektorých opatreniach je však ešte možné, že ich stopne prezident Ivan Gašparovič, ktorý má v prechodnom období do volieb posilnené právomoci.

Podľa riaditeľa inštitútu INEKO Petra Goliaša bolo správne, že dobrovoľne nezamestnaní či starší študenti si zdravotné odvody platili sami. Aj on ako hlavný dôvod vidí politickú kampaň. "Myslím si, že by nebolo správne, ak niekto bude poberať zdravotnú starostlivosť bez toho, aby prispieval do systému," dodal Goliaš.

Zdravotné poisťovne sa zatiaľ k Sulíkovmu návrhu nechcú vyjadrovať. Podľa našich informácií ich však tento návrh potešil aspoň z jedného dôvodu. Nebudú totiž musieť vymáhať dlžné poistné od jednotlivých dlžníkov. O všetko sa postará štát.


Zo zrušenej reformy
Sulík chce výpadok príjmov nahradiť peniazmi, ktoré pôvodne mali ísť na daňovo-odvodovú reformu. Tú vláda po svojom páde zrušila. Preto ostalo v rozpočte viac peňazí než sa rátalo. Práve z týchto financií by sa mal 75-miliónový schodok pokryť. "V dôsledku nevykonania iných zmien tak poisťovne zarobia o 130 miliónov eur viac," vyhlásil štátny tajomník ministerstva financií Branislav Ďurajka.

Šéfovi sociálneho výboru a poslancovi Júliusovi Brockovi (KDH) však napriek tomu prekáža, že štátny rozpočet príde o desiatky miliónov eur. "Rozumel by som tomu v dobrých časoch. Verejné financie sú však teraz veľmi zraniteľné a sme vo veľkej tiesni," reagoval Brocka. Zároveň však dodáva, že dohodu koaličných lídrov bude rešpektovať.

Viacerí poslanci upozorňujú, že strana SaS sa takýmito návrhmi pripravuje na blížiace sa parlamentné voľby. "Ide volebná kampaň a každá strana tam chce ísť s tým, čo vybavili pre svojich voličov," priznal poslanec Ivan Švejna (Most-Híd).

Minister je proti
Ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH) sa však zdá nespravodlivé, ak by si odvody nemuseli platiť ani bohatí ľudia. "Návrh považujem za nesystémový, štát bude musieť hľadať iné zdroje na dofinancovanie zdravotníctva," odkázal Uhliarik. 

Jazýčkom na váhach však bude prezident Ivan Gašparovič. Ak by schválený zákon po decembrovej schôdzi parlamentu nepodpísal, poslanci by pred marcovými voľbami nemali dosť času, aby prelomili jeho veto. Po svojom hovorcovi odkázal, že sa bude vyjadrovať len k tým zákonom, ktoré dobre pozná.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:06