StoryEditor

O prácu má prísť stotisíc ľudí. Pre Zákonník práce

06.11.2012, 23:00

Stotisíc ľudí pripraví nový Zákonník práce o živobytie. Konštatoval to včera na konferencii HN Business Online viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Luboš Sirota. Pred dvoma mesiacmi pritom hovoril "len" o polovici. "Zvýšenie odhadu prepúšťania vyplýva z aktuálnych signálov z podnikateľského prostredia, ktoré naznačujú, že pôvodná prognóza Trenkwalder Analyses môže byť nakoniec príliš konzervatívna," vysvetlil pre HN. Zmeny majú začať platiť v budúcom roku.

Vysoké náklady
Za masovým prepúšťaním majú podľa Sirotu stáť zmeny v definícii závislej práce, ktorá má zabrániť zamestnávaniu živnostníkov na pozíciu zamestnanca, tiež povinnosť platiť odvody pre dohodárov na rovnakej úrovni ako majú zamestnanci, ale aj súbeh výpovednej lehoty a odstupného. Ktorých odvetví sa to dotkne najviac, nekonkretizoval.
Exminister práce Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) si zasa myslí, že ľudia sa nevyhnú výpovediam ani v jednom odvetví. Firmy totiž už dnes znižujú svoje stavy, aby sa vyhli vysokým nákladom od budúceho roka. Podľa neho si to však odnesú najmä malí a strední podnikatelia.

Nárast nezamestnanosti pripúšťa aj štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer-SD). Podľa neho však bude výsledkom negatívneho vývoja ekonomiky. "My nechceme, aby ľudia pracovali za každú cenu aj za sto korún. Ak majú pracovať, musia mať slušné podmienky. Práve v čase krízy treba chrániť slabších," pridal sa na stranu tajomníka predseda Odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

Negatívny vplyv
Odborníci upozorňujú na fakt, že v súčasnej ekonomickej situácii bude ťažké určiť pravý dôvod prípadného prepúšťania. Zodvodnenie dohodárov, zvýšenie daní, nedostatok zákaziek, Zákonník práce, to všetko môže vplývať na redukciu pracovných miest. "Nie je to nereálne číslo, ale bude ťažké izolovať pravú príčinu," hovorí analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský. Podľa hlavného ekonóma Slovenskej sporiteľne Juraja Bartu však vývoj na pracovnom trhu nemusí dosiahnuť až také negatívne rozmery. "Nemyslím si, že prepúšťanie dosiahne až také vysoké čísla, ale zákonník bude mať rozhodne negatívny vplyv na nezamestnanosť."

Ak by bol odhad zamestnávateľov a opozície správny, prišli by v najbližšom roku či dvoch o prácu viac ako štyri percentá aktívneho obyvateľstva. Riaditeľka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokráňová je pri odhadoch rovnako menej skeptická. Reálnejšie sa jej zdajú dve percentá pracujúcich.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:31