StoryEditor

IT firmám sa minuli odborníci

04.04.2012, 00:00

Slovenskí IT odborníci „zrejú“ pomaly. Spoločnosti sa tak pri hľadaní najmä seniorských a úzko špecializovaných pracovníkov čoraz viac pozerajú za naše hranice. Nové posily svojich tímov tak hľadajú najčastejšie v Česku, ale i v Rumunsku, vo Veľkej Británii či na Ukrajine.

„Na slovenskom trhu práce máme čoraz väčší problém nájsť seniorských uchádzačov so znalosťami, ktoré potrebujeme,“ podotýka Roman Šavel za spoločnosť Hewlett-Packard (HP). Ako nadväzuje Zuzana Hošalová za Eset, polovica minuloročných nových zamestnancov ich Virus Labu pochádza zo zahraničia. „Slovenský trh sme už v tejto oblasti relatívne vyžmýkali,“ upozorňuje.

Malé Slovensko
Za nutnosťou „loviť“ nových zamestnancov v iných krajinách stojí predovšetkým zmena v personálnej politike IT gigantov. Časy, keď sa sústreďovali na nábor potenciálnych, no neskúsených adeptov, má zrejme Slovensko do veľkej miery za sebou.

„Nároky výrazne stúpli. Spoločnosti hľadajú prevažne IT odborníkov s praxou a viacročnými skúsenosťami v danej oblasti,“ vysvetľuje Martina Mesárošová, riaditeľka personálnej agentúry GIT Consult Slovakia. Podľa jej slov viac ako desatina IT odborníkov, ktorí u nás pôsobia, je zahraničného pôvodu. „Odhadujeme, že v IT sfére aktuálne pôsobí od desať do pätnásť percent cudzincov,“ konkretizuje Martina Mesárošová.

Stredná Európa
Najvýraznejšia časť zahraničných IT pracovníkov však na Slovensko prišla z blízka. Najčastejšie len prešli západné hranice. „Pôsobíme ,cross country‘. Uchádzačov tak hľadáme na Slovensku a v Česku,“ vysvetľuje Janka Pelešová za Asseco Central Europe.

Ďalšou skupinou sú Poliaci, Maďari a už aj Rumuni či Bulhari. „Najviac zahraničných uchádzačov máme z krajín strednej a východnej Európy,“ pokračuje Roman Šavel. Najmenej zastúpenou skupinou sú odborníci z Rakúska, Nemecka či Británie. „V technologickej divízii sú však najčastejšími cudzokrajnými kolegami Rusi alebo Ukrajinci,“ uzatvára Zuzana Hošalová.

Chystá sa lov
Slovensko však i tak pre IT firmy zostáva prvotným priestorom pre nábor nových ľudí. „Minimálne 70 percent nových zamestnancov je zo Slovenska,“ podčiarkuje Roman Šavel. Číslami môžu zamávať tohtoročné expanzívne plány spoločností. V pláne je totiž tak rozširovanie súčasných projektov, ako i štart nových.

„Tento rok máme rozbehnutú kombináciu menších projektov pre našich zákazníkov,“ podotýka Tomáš Turkovič za Soitronu. Aj vďaka tomu plánuje IT firma prijať 100 až 150 špecialistov.

Ešte výraznejšie náborové plány na tento rok ohlásilo HP. „Predpokladáme, že budeme obsadzovať okolo 350 až 500 pozícií. Ide najmä o pozície pre oblasť cloudových technológií a outsourcingových služieb,“ vysvetľuje Roman Šavel.

Nové pracovné miesta však vytvoria i ďalší hráči. „Bude ich niekoľko desiatok. Presný počet sa v súčasnosti dolaďuje,“ hovorí Zuzana Hošalová. „Očakávam, že aj v priebehu roka budeme posilňovať svoje existujúce vývojové a projektové tímy o vybraných odborníkov,“ uzatvára Janka Pelešová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:51