StoryEditor

Slováci sú stále konzervatívni investori

19.02.2013, 23:00

Vyhýbame sa investovaniu do rizikových dlhopisov. Podľa Mlynára by sa však investori nemali v tomto roku báť aj riskovať.

Fondy TAM bodovali takmer vo všetkých kategóriách. Čomu vďačíte za záujem klientov o vaše fondy?
Máme dostatočnú ponuku fondov. V spolupráci s Tatra bankou sa nám darí presviedčať klientov, aby si sporili a snažili sa zhodnotiť svoje voľné zdroje. Zaujímavé je, že vo veľkej miere smerovali investície do konzervatívnych fondov. Pozitívne je aj to, že postupne, a potvrdzuje sa to aj teraz na začiatku roka, klienti čoraz viac hľadajú fondy, kde sú dynamickejšie aktíva, ktoré ponúkajú výraznejšie vyššie zhodnotenie, ako je inflácia. Teda tí, ktorí boli v minulosti v konzervatívnych fondoch, presúvajú časť svojich investícií aj do dynamickejších fondov.

Akú TAM vlani zvolil investičnú stratégiu? Vyhýbali ste sa rizikovým dlhopisom?
Kríza v Európe stále nie je vyriešená. Niekedy sa však trhy presne nesprávajú podľa ekonomických ukazovateľov. Dôkazom toho je, že európske akcie rástli dobre. Každý náš fond má svoju investičnú stratégiu. Vyhýbame sa však rizikovejším dlhopisom, či už korporátnym alebo vládnym.

Ktorý z vašich fondov by ste klientom odporučili v tomto roku?
Konzervatívne fondy ponúkali v minulom roku veľmi dobré zhodnotenie. Či už bežné peňažné fondy, alebo aj dlhopisové fondy. Pri nízkych úrokových sadzbách však v tomto roku nie je už veľký rastový potenciál. Treba ísť do nejakých fondov, kde sú dynamické aktíva, ale neskúsení investori by nemali investovať okamžite do nejakého akciového fondu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:16