StoryEditor

Las Vegas ponúka výlet do budúcnosti

07.01.2013, 23:00
Začína sa najväčší veľtrh so spotrebnou elektronikou, no bez zastúpenia Apple a Microsoftu.

Na výlet do budúcnosti v týchto dňoch netreba žiadny teleport, stačí lietadlo. V Las Vegas sa začína najväčší veľtrh so spotrebnou elektronikou CES 2013. Špičky v oblasti technológií predvádzajú, ako bude vyzerať život v najbližších rokoch. Smartfóny budeme nosiť ako náramky a autá budú jazdiť samy. A počítače a notebooky už podľa nich nebudeme ani potrebovať.

Vychytávky
Veľtrh ponúka hneď niekoľko vychytávok a zároveň trendov. Hneď v úvode sa pritom o senzáciu postarala firma Nvidia. „Predstavila procesor pre mobilné zariadenia Tegra 4 so štyrmi procesorovými jadrami a 72 grafickými jadrami. To dá mobilom a tabletom taký výkon, že desktopy a notebooky sa dostávajú na vedľajšiu koľaj,“ hovorí IT expert Juraj Redeky. CES tento rok naznačuje, že by sme sa mohli s klasickými počítačmi v budúcnosti rozlúčiť. Mnohí výrobcovia totiž predstavili takzvané phablety, teda hybridy smartfónov a tabletov. Majú 5- až 7-palcový displej a väčšinou fungujú na platforme Windows 8. „Je to, samozrejme, trend vo výrobe inteligentných zariadení, dotyková obrazovka musí byť veľká, aby sa s ňou dobre pracovalo,“ ozrejmil šéfredaktor PC Revue Ondrej Macko, ktorý je v súčasnosti v Las Vegas a novinky testuje na vlastnej koži. V čase našej uzávierky pritom výstava ešte len otvárala svoje brány.

One man show
Tradične najhonosnejšiu expozíciu má na výstave kórejský gigant Samsung. Využil totiž priestor, ktorý preň nechali ďalší dvaja lídri trhu, Apple a Microsoft. Microsoft tradične otváral CES, no rok 2012 bol jeho posledným prezentovaním sa na veľtrhu. Ako Steve Ballmer presne pred rokom pri prednesení svojej otváracej reči povedal, do Las Vegas už Microsoft nepríde. Nehodí sa mu to ako termín predstavovania noviniek. CES už dlhé roky ignoruje ďalší americký hráč, Apple. Ten svoje novinky predvádza zásadne na svojich vlastných prezentáciách.

Kórejský technologický líder trhu tak môže využiť aj tento rok svoju príležitosť naplno dokázať nielen trhovú prevahu, ale aj technologickú. „Okrem ohybného displeja má priniesť aj novinku v oblasti televízie,“ hovorí Macko. Líder na trhu totiž začne robiť pre smart televízory aktualizácie. „To znamená, že si nemusíte kupovať celý televízor, iba si doň stiahnete aktualizáciu. Napríklad ovládanie hlasom či pohybom,“ vysvetľuje Ondrej Macko.

Najväčší šum je práve okolo ohybného displeja. Samsung ho predvedie po prvýkrát integrovaný do skutočného zariadenia, doteraz sme ho mohli vidieť iba ako prototyp. Tento displej má mať uhlopriečku 5,5 palca a tešia sa z neho najmä dizajnéri Samsungu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:35