StoryEditor

Osobný asistent? Táto služba má budúcnosť

Inštitút osobného asistenta je služba, ktorá bude mať obrovský úspech, tvrdí slovenský biznis anjel Martin Maisner.

Na Slovensku vznikla komunita biznis anjelov, do ktorej sa zaradili úspešní biznismeni, ktorí chcú pomáhať mladým začínajúcim podnikateľom. Čo si myslíte, aký projekt by mohol mať u nás úspech?
To, čo je v celej strednej Európe obrovským spôsobom poddimenzované, a teda osobné služby.
 

V akom zmysle?
V širokom. Služby od škôlky po osobného asistenta. My sme hladní po tom, aby sa ten, koho si platíme, k nám správal slušne, aby dobre odviedol svoju prácu a aby si za ňu ručil. Takýchto služieb je mnoho, inštitút osobného zamestnanca sa však u nás ešte stále ,nenosí‘. Sme totiž zvyknutí, že si sami nakupujeme, sami opravujeme, sami nosíme veci do čistiarne, upratujeme a podobne. Zvykli sme si na to, že nám tieto služby poskytne firma, namiesto toho, aby sme si na to najali človeka. A toto má obrovskú budúcnosť.
 

To znamená, že by ste niečo také ako biznis anjel podporili...
Do čoho by som išiel ja, je IT či outsourcing spojený s podnikaním. Pozrite sa, ak za mnou niekto príde, že bude, obrazne povedané, robiť obrazy z motýlích krídel, tak budem opatrný, pretože som konzervatívny v oblasti umenia a motýlím krídlam nerozumiem. Ak by však niekto vymyslel, ako by robil outsourcing mzdovej účtovne pre malých podnikateľov, čo bude v konečnom dôsledku lacnejšie ako samotný účtovník, tak do toho by som išiel, pretože by som k tomu vedel podať jasné stanovisko.

No dobre, a čo teda tie služby?
To presne súvisí s tým outsourcingom. Len jedno je venované firmám a druhé súkromným osobám. Pravdupovediac by som investoval do hocičoho, čo ma nadchne a čomu by som veril. To by som riskol.

Prečo ste sa ako právnik rozhodli zapojiť sa do tohto projektu?
Pozícia biznis anjela logicky vyplynula z mojej práce, keď sa ľudia na mňa začali obracať s prosbou o pomoc. Nápady majú veľakrát dobré, no zväčša ide o stôl s tromi nohami. Mladí podnikatelia potrebujú niekoho, kto by im ukázal chyby, na ktorých môže ich projekt stroskotať, potrebujú nasmerovať a je nutné, aby sa s nimi bavil niekto na rovinu a so záujmom o vec. No musia si byť vedomí toho, že nejde o charitu, ale musia investíciu vrátiť.

Ste Čech, prečo teda chcete byť anjelom na Slovensku?
Ja som jednou nohou stále v Bratislave a jednou v Prahe. Som plnohodnotný slovenský aj český advokát, okrem toho moja manželka je Slovenka. A tiež viem plynulo rozprávať po slovensky, aj keď mám príšerný prízvuk.

Ste anjelom aj v Česku?
Nie. Dostal som síce ponuku stať sa investorom v českom seriáli Den D, ktorý aktívne zháňa investorov pre mladé projekty, ale nakoniec sme sa nedohodli. Je to totiž na pravidelnej báze a ja mám pocit, že vtedy tomu chýba prirodzený nápad.

Ste spoluzakladateľom právnickej kancelárie Rowan Legal na Slovensku, so sestrou v Česku. Ste viac právnik alebo biznismen?
Hm, to je dobrá otázka. Vždy však budem asi viac právnik. To som vyštudoval, to ma baví, je to moja pasia a v tom sa neustále vzdelávam. Dnes sa moja práca podobá viac práci odborného konzultanta, prednášam na konferenciách a dvoch univerzitách a som rozhodca, čo je veľmi efektívny spôsob riešenia sporov, keď spor nerieši súd, ale akýsi „súkromný sudca“ na základe zmluvy oboch stránok sporu.

Za aký čas sa viete naučiť nový zákon?
To je zložité. Neustále sledujem novelizovanie zákonov, aby som vedel, že sa niečo zmenilo. Za jednu hodinu si však dokážem rýchlo preštudovať aj 100 strán akéhokoľvek textu. Mám za sebou kurz „rýchločítania“, aj keď nie úplne dokončený... (smiech).

Akí sú naši mladí podnikatelia v porovnaní so zahraničnými? Sú menej tvoriví, nápadití?
Takto by som to rozhodne neporovnával. Bolo obdobie, keď Čechov, Slovákov či Poliakov považovali za vrchol obchodnej kreativity. Reputáciu sme si však skazili, pretože tá kreativita sa niekedy pohybovala aj v medziach ako nezaplatiť. Avšak na druhej strane si myslím, že mladí podnikatelia, ktorí sú ešte dnes napríklad na škole, a je jedno či ide o Slováka, Brita alebo Francúza, majú dnes porovnateľné podmienky, napríklad aj vďaka výmenným programom. Kreativita je daná globalizovaným svetom. Nám často chýba sebavedomie, vždy sme si mysleli, že to, čo je z Nemecka, je určite kvalitnejšie a lepšie. A nemusí to byť vždy pravda.

Podporili ste už nejaký projekt?
Áno, no zaviazal som sa, že konkrétne investície nebudem komentovať. Na niekoľkých sa zúčastňujem symbolicky, do zopár projektov som významnejšie investoval. Avšak sú to skôr krátkodobé investície. Nemám záujem mať svoj prst v každej polievke.

Sú iba na Slovensku?
Sú aj v Česku, a jeden má medzinárodný rozmer, nachádza sa v USA.

Ktoré majú väčší potenciál, lokálne či medzinárodné projekty?
Určite lokálne, pretože podnikateľ aj spotrebiteľ sú z jedného prostredia a dokážu si ľahšie vyhovieť. Akákoľvek medzinárodná aktivita si vyžaduje mať širšie vedomosti, skúsenosti a väčšie náklady. Na druhej strane sa niektoré projekty iba na lokálnej úrovni neuživia, ako napríklad taký predaj hračiek.

Pre vás sú ktoré zaujímavejšie?
Tie z krajín, kde sa cítim doma, teda na Slovensku a v Česku. Na druhej strane mám ako právnik skúsenosti zo zahraničia, preto by som vedel poskytnúť aj radu, ktorá sa týka zahraničného trhu.

 

Dotazník
More
alebo hory
Asi more, lebo som námorný jachtár, ale hory mám veľmi rád, najmä Tatry.

Druhá šanca áno alebo druhá šanca nie
Česko alebo Slovensko

Futbal alebo hokej
Asi nič, ale keď si musím vybrať, tak hokej

Televízia alebo internet

Víno alebo whisky
K jedlu víno, ku kozubu whisky

Športový alebo elegantný odev
V mojom veku je to asi dané

Steak alebo sushi

 

Kto je Martin Maisner
Je partnerom advokátskej kancelárie Rowan Legal. Je uznávaným právnym odborníkom a rozhodcom. Špecializuje sa na právo informačných technológií, ochranu dát, obchodné transakcie a alternatívne riešenie sporov na domácej i medzinárodnej úrovni (vrátane mediácie, negociácie či medzinárodných arbitráží). Je členom výkonnej rady medzinárodného združenia nezávislých advokátskych kancelárií Multilaw a celosvetovej skupiny expertov v oblasti medzinárodných arbitráží Multilaw Arbitration Team (MAT). Je tiež rozhodcom Centra pre riešenie sporov o domény .eu a členom Medzinárodnej advokátskej komory (IBA). Martin Maisner je jedným z investorov Klubu podnikateľských anjelov, ktorý vznikol spoločnou iniciatívou Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania, Združenia mladých podnikateľov a Hospodárskych novín. Úlohou klubu je predkladať nové podnikateľské zámery nádejných podnikateľov potenciálnym investorom.

01 - Modified: 2004-06-25 09:50:39 - Feat.: 0 - Title: Američania stratení v Tokiu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:57