StoryEditor

Úradníkom zamrznú platy aj budúci rok

08.06.2011, 00:00
Rezort financií v budúcom aj nasledujúcom roku zmrazuje platy na ministerstvách a niektorých ďalších úradoch. Bez ďalšieho prepúšťania tak môžu úradníci na vyššie mzdy zabudnúť.

Nebudú mať totiž na to zdroje v rozpočte. Štát tak zníži svoje výdavky takmer o sto miliónov eur. Nedotkne sa to iba učiteľov. Tí si o rok prilepšia o tri percentá.

Viaceré ministerstvá, ktoré oslovili HN, už pritom znižovať počet pracovníkov neplánujú. „V tomto ani v budúcom roku neuvažujeme prepustiť ďalších zamestnancov,“ povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Katarína Zollerová. „Tak potom tam nebudú rásť platy,“ odkazuje hovorca ministerstva financií Martin Jaroš. Ďalšie zdroje na platy však môžu ministerstvá získať napríklad aj predajom prebytočného majetku.

Najviac škrtali Mikloš, Mihál a Lipšic
Viaceré ministerstvá pritom znižovali počet zamestnancov už vlani po nástupe novej vlády. Dohromady takto prišlo o prácu podľa údajov ministerstva financií do konca vlaňajška takmer 3 300 ľudí. Najviac prepustených bolo na úradoch, ktoré spadajú pod financmajstra Ivana Mikloša (SDKÚ-DS). Pracovníkov ministerstva, colníkov či zamestnancov daňových úradov ubudlo o vyše 955. Na mzdách pre ľudí, ktorí odišli z ministerstva, ušetria zhruba 630-tisíc eur. Celkové úspory rezort nespresnil.
Druhým najaktívnejším v znižovaní prezamestnanosti bol minister práce Jozef Mihál (SaS). Ten prepustil 931 ľudí. „Vzhľadom na to, že uvoľneným zamestnancom sa vyplácalo odstupné, úspora mzdových výdavkov a výdavkov na poistné sa prejaví výraznejšie až v roku 2011,“ informovala hovorkyňa ministerstva práce Slavomíra Sélešová. Dohromady tak ministerstvo zaplatí menej na mzdách a poistnom o vyše 11 miliónov eur.

Tretím ministerstvom v poradí je rezort vnútra. Tam však v znižovaní počtu zamestnancov pokračovali aj v tomto roku. O prácu tak prišlo do konca apríla už 1 054 ľudí.
Zbavovaniu sa nadbytočných pracovníkov, pritom ešte neodzvonilo napríklad v Národnej rade, na ministerstve zahraničia, spravodlivosti či na Úrade vlády. Tieto štátne inštitúcie si prepúšťanie rozložili na dlhšie obdobie. Koľko ľudí tam príde o prácu, zatiaľ nie je známe.

Počiatek: Je to amatérske
Zmrazenie platov má byť súčasťou budúcoročného rozpočtu, ktorý počíta so znížením schodku z vlaňajších takmer ôsmich percent na menej ako päť percent v tomto roku. Tento postup sa však opozícii nepozdáva. „Takáto plošná zmena je dosť amatérska. Pokiaľ nezmenia celý systém fungovania ministerstiev, tak tie nebudú zvládať svoje agendy,“ reagoval exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD). Pripomenul, že pokiaľ sa mzdy úradníkov nezvýšia, klesne ich životná úroveň.

Podľa ekonóma Slovenskej akadémie vied Vladimíra Baláža je síce prepúšťanie v štátnej správe populárne, môže však ohroziť kvalitu štátnej správy. „Robil by som najskôr individuálne audity a až potom by sa malo prepúšťať.“ Podľa neho tam, kde nedôjde k zvýšeniu platov, budú ľudia premýšľať o odchode.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:31