StoryEditor

OECD: Na zdravie plytváte dve miliardy

20.04.2012, 00:00
S dobre fungujúcim zdravotníctvom by krajina nemusela prijímať úsporné opatrenia.

Zreformujte zdravotníctvo, nájdete tam miliardy, odkazuje Slovensku Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Stačilo by len jeho efektívnejšie a transparentnejšie fungovanie.

Podľa odborníkov má efektivita v tejto oblasti aj svoju konkrétnu podobu. „Nevyvážené platby za výkony či nákup predraženého vybavenia, to sú de facto peniaze vyhodené oknom,“ konštatoval analytik Next Finance Martin Prokop. Podobná reforma by tak do rozpočtu poskytla ešte viac peňazí, ako Slovensko potrebuje na konsolidáciu verejných financií v budúcom roku.

Vpustite trh, ušetríte
Všetky tieto ciele by sa pritom podľa odborníkov dali dosiahnuť tak, že sa vpustí trh do systému, čo odporúča aj organizácia. Podľa analytika Inštitútu pre ekonomické a spoločenské reformy INEKO Dušana Zachara by to krajina dosiahla cez odstraňovanie bariér súťaže. „Takými sú napríklad zlá informovanosť pacientov aj poisťovní o nákladoch a kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti, vysoká koncentrácia a štátne vlastníctvo na trhu poisťovní aj poskytovateľov.“

Podľa Prokopa by zmeny nielen v zdravotníctve, ale napríklad aj v školstve boli pri ozdravovaní verejných financií viac ako len potrebné. „Konsolidovať rozpočty sa nedá len na škrtaní výdavkov alebo zvyšovaní daní. Je potrebné zvyšovať efektivitu fungovania štátneho aparátu.“

Či bude podobným spôsobom postupovať aj vláda, zatiaľ nie je jasné. „V danej oblasti zatiaľ nie je o smerovaní definitívne rozhodnuté, preto akákoľvek informácia by bola zavádzajúca. Je potrebné počkať do programového vyhlásenia vlády,“ povedal poradca ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) Radko Kuruc.

Stámilióny aj v školstve či na dôchodkoch
Nie je preto ani jasné, či sa bude vláda inšpirovať ďalšími opatreniami, ako je napríklad zdanenie dôchodkov či zníženie dotácií na úroveň priemeru OECD. Isté je, že zrejme nepôjde cestou rozširovania základne DPH, ktoré rovnako organizácia navrhuje. Premiér Fico totiž už avizoval, že bude chcieť znovuzaviesť napríklad daň na predaj z dvora a Slovensko tým bude mať už tri sadzby dane. Naopak sa s OECD zhodujú na potrebe zmien pri daniach z nehnuteľností.

Podľa časti odborníkov by však bolo vhodnejšie, ak by vláda čerpala peniaze skôr na výdavkovej strane. „Môžu mať z krátkodobého hľadiska negatívny dosah na rast ekonomiky, ale z dlhodobého vytvárajú lepšie podmienky na poctivý rast,“ vysvetlil riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc.

Na druhej strane sa však dajú prijímať aj opatrenia, ktoré by nielenže rast neutlmovali, ale dokonca by ho podporovali. „Opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia, ako je znižovanie byrokracie a odstraňovanie nepotrebných regulácií, sa dajú zrealizovať v princípe počas roka, dvoch a môžu mať pozitívny dosah na celú ekonomiku. Smer na ich realizáciu silu má.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:58