StoryEditor

Chaos na úradoch sa predražuje

18.03.2012, 23:00
Daniari sa chystajú na návrat k starému systému. Budú musieť priplatiť.

Účet za chaos na daňových úradoch sa štátu zvyšuje. Keďže nový informačný systém KONS, ktorý nasadili od februára, stále poriadne nefunguje, daniari sa pripravujú na návrat k starému systému od firmy Novitech. Za ten však budú musieť doplatiť. Šéf Novitechu Peter Birčák pre HN odhadol, že môže ísť zhruba o 2,5 milióna eur.

Stratené peniaze?
„Sedeli sme v užšom kruhu aj s predstaviteľmi firmy Novitech. Boli požiadaní, aby pripravili testovací plán,“ potvrdila pre HN šéfka Finančného riaditeľstva Mária Machová. Definitívne áno však Novitechu povedia až po tom, čo bude skúška na úradoch na budúci týždeň úspešná. Birčák očakáva, že všetko bude fungovať. „Ale na sto percent sa to v tejto situácii povedať nedá.“

Štát už pritom zaplatil aj za súčasný problematický systém KONS, a to zhruba 7,5 milióna eur. Machová zatiaľ nechce hovoriť, či ide o „zmarenú investíciu“ alebo sa dajú peniaze nejako získať späť. „Kým nie je rozhodnuté, je to predčasná otázka.“

Firme držia preplatky
Pre nefungujúce systémy musia napríklad úradníci prepočítavať mnohé daňové skutočnosti na kalkulačkách a zapisovať ich do zošitov. Problémy cítia aj firmy. Napríklad spoločnosť InterStore Group, ktorá prevádzkuje jeden z najväčších e-shopov u nás, už niekoľko mesiacov nemá uzavretú daňovú kontrolu. Kým k tomu nedôjde, štát im nevracia preplatky na DPH. Podľa generálneho riaditeľa Alexandra Grambličku sú za tým aj problémy daniarov s informačným systémom. „Musíme tieto peniaze niečím nahradiť, takže máme problém. Musíme si brať úvery,“ povedal Gramblička. Tieto úvery im banka úročí vo výške sedem až osem percent.

 

Novitechu už pritom štát v minulosti sa systém, ktorý mali spustiť začiatkom tohto roka 3,4 milióna. Doplatiť požaduje firma ešte 2,5 milióna. Doposiaľ nie úplne funkčný KONS stál vyše 7 miliónov eur. Za ďalšie práce súvisiace s výmenou systémov štát zaplatil ďalších 16 miliónov eur.

Po tom, ako Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zverejnil závery zo svojej kontroly na Finančnom riaditeľstve, podala Machová trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Pri zmätku, ktorý na daňové úrady priniesla výmena systémov, totiž boli podľa NKÚ porušené zákony. Kontrolóri tiež poukázali na to, že pre nefunkčný systém môže stúpnuť počet daňových únikov.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) sa minulý týždeň ospravedlnil za situáciu, ktorá nastala u daniarov. „Čím viac tú situáciu do detailov poznám, tým silnejšie sklamanie a rozčarovanie musím vysloviť z toho, ako moji niektorí najbližší spolupracovníci podcenili a nezvládli túto úlohu,“ povedal. Podľa jeho slov ho sklamal hlavne bývalý štátny tajomník ministerstva financií Branislav Ďurajka, bývalý šéf daniarov Igor Krnáč a jeho poradca Miroslav Mikulčík.

KONS vyrábala spoločnosť Bank Pro Soft na základe zmluvy medzi rezortom financií a IBM. V Bank Pro Soft mala v minulosti podiel aj firma Bank Pro Team, v ktorej pôsobil aj Miroslav Mikulčík. Ten pracoval na prechode daniarov na nový systém a pripravovaný systém od Novitechu odmietol. Nedávno bol odvolaný po tom, ako sa v januári vrátil na Finančné riaditeľstvo.

Na prácach súvisiacich so zmenou systémov podľa všetkého zarábali aj ďalšie dve firmy, ktoré majú podľa internetového obchodného registra väzbu na Mikulčíka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:06