StoryEditor

Legendárne švajčiarske nože končia. Po sto rokoch

01.02.2013, 09:43
Vo svete sa bude predávať už len druhá značka vreckových nožov, Wenger končí.

Logo bieleho kríža na červenom podklade používali dve firmy vyrábajúce preslávené švajčiarske armádne nože. Už pred ôsmimi rokmi väčšia z nich Victorinox svojho oslabeného konkurenta Wenger kúpila, len aby tradičnú značku udržala v domácich rukách. Teraz už však Wenger definitívne končí.

Obe kedysi konkurenčné firmy vznikli pred viac než sto rokmi (Wenger 1893 a Victorinox 1884) a obom koncom 19. storočia pomohla modernizácia švajčiarskeho vojska. Velenie armády rozhodlo, že na údržbu novej pušky je potrebný skrutkovač, ku každej preto objednalo aj vreckový nôž obsahujúci okrem čepele aj skrutkovač, šidlo a vývrtku. Tak vznikla základná podoba produktu, ktorú nielen vo Švajčiarsku, ale v mnohých krajinách sveta v najrôznejších variantoch preslávili pôvodne rodinné firmy Victorinox a Wenger.

Prvá z nich bola silnejšia, a preto dokázala lepšie vzdorovať kríze, ktorá prišla po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Zákaz držania vreckových nožov na palubách lietadiel výrazne oslabil dopyt u zákazníkov, z ktorých veľká časť si ich kupovala v bezcolných obchodoch.

Ďalší pokles predajov prišiel v roku 2003, keď švajčiarska armáda obmedzila svoje objednávky. Pred ôsmimi rokmi úspešnejší Victorinox svojho oslabeného konkurenta kúpil, ale snažil sa jeho značku naďalej udržať na trhu.

"Veľa zákazníkov už značky Victorinox a Wenger od seba nedokáže prakticky odlíšiť. Pretože konkurenčný boj je čím ďalej tým tvrdší, rozhodli sme sa zjednotiť sily a sústrediť sa len na jedinú značku," vyhlásil v stredu šéf Victorinox Carl Elsener.

Značka Wenger zostane naďalej už len na odvodených a licencovaných produktoch, napríklad na náramkových hodinkách. Ako Victorinox, tak Wenger vyrábajú tiež domáce spotrebiče a potreby pre turistiku. Victorinox, ktorý ročne predáva výrobky za 500 miliónov švajčiarskych frankov, zamestnáva 1900 ľudí a vyrábal 25 miliónov vreckových nožov ročne. Zanikajúci Wenger bol oveľa slabší, pracovalo pre neho 250 ľudí a produkoval ročne 2,5 milióna nožov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:52