StoryEditor

Lojálni zamestnanci môžu dostať viac

17.05.2012, 00:00
Minister práce Ján Richter potvrdil, že súbeh odstupného a výpovednej lehoty sa vráti.

Lojálni zamestnanci po skončení v práci dostanú viac. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) totiž potvrdil, že do chystanej novely Zákonníka práce opätovne zavedie súbeh odstupného a výpovednej lehoty. Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) ho vlani v lete zrušila a nechala prepusteným zamestnancom na výber z týchto dvoch výhod. Šéf rezortu práce chce zmeny v pracovnom kódexe presadiť už od začiatku budúceho roka. „O súbehu sa budeme baviť, ale nie v podobe absolútna pre každého zamestnanca. Bude záujem o zásluhovosť. Pohľad na zamestnanca, ktorý skončí po roku či desiatich, by mal byť iný,“ konštatoval.

Rodí sa konflikt
Presné nastavenie systému chce Richter nechať na dohodu medzi odborármi a jednotlivými zamestnávateľmi. O konkrétnych riešeniach preto zatiaľ hovoriť nechce. Do roly rozhodcu chce vstúpiť až v prípade ich nedohody. A tá sa bude rodiť ťažko. Odborári totiž vo svojich postojoch majú jasno. „Na prvé rokovanie pôjdeme s tým, že chceme vrátiť súbeh tak ako bol,“ povedal viceprezident Konfederácie odborových zväzov Vladimír Mojš.

Najbližšie k dohode sa zatiaľ približuje Klub 500, ktorý u nás združuje najväčších zamestnávateľov. Ten je totiž cez svojho výkonného riaditeľa Tibora Gregora ochotný o takejto zmene diskutovať. Ideálnou hranicou podľa neho je desať odpracovaných rokov v jednej firme. Ekonóm Slovenskej akadémie vied Pavol Kárász však hovorí o nižšej hranici. „Tri až päť rokov je podľa mňa doba, keď človek s tou firmou to myslel dobre, bol jej verný a pomohol jej. Dnes je pracovný trh dynamickejší, a preto ľudia už v jednej firme nevydržia dvojciferné číslo.“

Hrozí menej práce
Opätovné zavedenie súbehu však nechcú nielen podnikatelia, ale ani samotní zamestnávatelia. Pridáva sa k nim aj analytik Inštitútu INESS Radovan Ďurana, podľa ktorého sa tak bude vytvárať menej pracovných miest. „Väčšina zamestnávateľov pristúpi k personálnemu lízingu zamestnancov,“ vraví riaditeľka personálnej agentúry Index Nosluš
Darina Mokráňová. Podľa nej to však nebude mať vplyv na prepúšťanie mladších zamestnancov.

Menej práce pritom očakáva aj samotná opozícia. Preto s chystanými zmenami nesúhlasí. „Firmy to zaťaží zbytočnými finančnými nárokmi. Budú to preto riešiť buď cez dohody alebo agentúrne zamestnávanie,“ konštatoval exminister práce Jozef Mihál (SaS).

Zmeny pre dohodárov
Rezort práce okrem tejto zmeny chce obmedziť aj dohodárov. Dôvodom je obchádzanie platenia odvodov. Preto podľa informácií HN chce ministerstvo zaviesť obmedzenia cez Zákonník práce. Taktiež chce dohodárov viac zodvodniť. Zmeniť by sa malo aj zvyšovanie minimálnej mzdy. Rozšíriť by sa mali aj kolektívne zmluvy pre firmy, ktoré ju s odborárskymi predákmi neuzavreli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:53