StoryEditor

Ideálne miesto pre biznis? Sme najlepší v regióne

23.10.2012, 14:27
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Slovensko skončilo na 46. mieste a oproti minulému roku sa jeho pozícia nezmenila.

Najlepšie podmienky na podnikanie na svete sú v Singapure, za ktorým nasleduje Hongkong, Nový Zéland, USA a Dánsko. Singapur zostáva na špici už siedmy rok za sebou. Do prvej desiatky sa ešte dostali Nórsko, Británia, Južná Kórea, Gruzínsko a Austrália, vyplýva z aktuálnej správy Svetovej banky (SB) s názvom Doing Business 2013.

SB hodnotila podnikateľské prostredie v 185 krajinách. Slovensko skončilo na 46. mieste.* Naša krajina tak zostáva najvyššie spomedzi krajín V4. Maďarsko je na 54., Poľsko na 55. a Česko na 65. mieste.

V celkovom rebríčku pomáha Slovensku najmä vysoké hodnotenie v kategórii "registrácia majetku". Podnikatelia zaplatia za registráciu majetku u nás len 0,05 z jeho hodnoty, čo je štvrtý najnižší poplatok na svete. Správa chváli zlepšenie konkurznej legislatívy, posilnenie elektronizácie pri platení daní či zmeny, ktoré spružnili Zákonník práce.

Naopak, Slovensko dopadlo najhoršie v kategórii "ochrana investorov", kde kleslo o tri pozície až na 117. miesto. "Vláda by mala cielene sledovať všetky indikátory a navrhnúť opatrenia na zlepšenie pozície Slovenska," zhodnotil šéf INEKO Peter Goliaš. Vzhľadom na aktuálne kroky, ktoré robí súčasná vláda, ako zvýšenie dane či zníženie flexibility pracovného trhu, sa však analytik Martin Vlachynský obáva skôr zhoršenia konkurencieschopnosti našej krajiny. Štát by podľa neho hlavne nemal klásť prekážky pod nohy podnikateľom.

Z nášho regiónu si najviac polepšilo Poľsko, ktoré poskočilo o 19 priečok zo 74. miesta na 55. miesto. Poľsko schválilo štyri inštitucionálne alebo regulačné reformy na uľahčenie registrácie nehnuteľností, platenia daní, vymáhateľnosti kontraktov a insolvenčného konania.

Okrem Poľska medzi najviac reformujúce krajiny v rôznych oblastiach podnikateľského prostredia podľa SB patrili Srí Lanka, Ukrajina, Uzbekistan, Burundi, Kostarika, Mongolsko, Grécko, Srbsko a Kazachstan.

V 108 ekonomikách sa v roku 2011/12 implementovalo 201 reforiem regulácie, ktoré uľahčujú podnikanie, uvádza sa v správe Doing Business. Globálne reformné snahy sa sústredili na uľahčenie založenia firmy, zvýšenie efektívnosti daňovej administratívy a uľahčenie cezhračniného obchodu. Až 44 % z 201 reforiem regulácie prijatých v priebehu uplynulého roka sa sústredilo na tieto tri oblasti.

* podľa starej metodiky si Slovensko polepšilo o dve priečky. Svetová banka však v tomto roku menila metodiku výpočtu a po jej prerátaní a aplikovaní na minulý rok naša pozícia zostala na tej istej priečke.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:47