StoryEditor

Kažimír rozhodol. Úradníkom platy neporastú

08.10.2012, 16:55
Autor:
TASRTASR
Odborári dostali čas na reakciu, vláda im sľubuje splnenie nefinančných požiadaviek.

Rezort práce spolu s ministerstvom financií dnes odborárom oznámili, že k žiadnemu plošnému nárastu platov v štátnej a verejnej službe v budúcom roku nedôjde. "Neprijímame ich návrh na 10-% zvýšenie platových taríf pre rok 2013 a z našej strane nie sme schopní ponúknuť žiaden nárast," konštatoval pre TASR štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer-SD) po stretnutí.

Odborári tak dostali čas na zváženie celej situácie. "Zväzy si budú musieť vo svojich štruktúrach prehodnotiť svoje stanovisko," vysvetlil pre TASR predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. S definitívnym rozhodnutím, či dôjde aj napriek nedohode k podpísaniu kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, tak majú prísť na posledné rokovanie začiatkom novembra.

Ondruš však potvrdil, že záujmom rezortu je, aby aj napriek ponechaniu platov na súčasnej úrovni došlo k podpísaniu zmlúv na budúci rok. "Sme pripravení diskutovať ešte o tom, že zmrazené mzdy by sme kompenzovali niektorými inými požiadavkami," dodal. Išlo by o opatrenia nevytvárajúce tlak na financie, akými sú pracovný čas, odstupné v prípade prepustenia, príspevok do sociálneho fondu či tretieho piliera.

Ako objasnil Szalay, odborári musia vyhodnotiť, či sa im zmluvy podpísať oplatí. Ak sa totiž nepodpíšu, prestanú platiť všetky ustanovenia. "Toho výsledkom by bolo vlastne prenesenie celej ťarchy vyjednávania na podnikovú úroveň. To znamená na všetkých tých inštitúciách, kde pôsobia organizácie, by museli so svojimi zamestnávateľmi dohodovať týždeň dovolenky navyše, skrátenú pracovnú dobu, tvorbu sociálneho fondu či príspevok na tretí pilier," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:31