StoryEditor

Apple už nemá najlepšie plateného šéfa

30.12.2012, 23:00

Minulý rok sa stal najlepšie plateným riaditeľom na svete, no teraz nedostane ani koncoročné odmeny. Tim Cook uvidí na svojom účte iba stotinu toho, čo zarobil vlani počas svojho prvého roka v kresle šéfa Apple. V tomto roku teda zarobil "iba" 4,17 milióna dolárov, teda asi tri milióny eur. Stále je to však viac, ako dostala šéfka Hewlett-Packard Meg Whitmanová. Jej celoročná výplata je jeden americký dolár.

Zlý signál
Vlani sa Tim Cook vďaka odmenám vo forme akcií stal najlepšie plateným šéfom na svete, s ročnou výplatnou páskou na sumu 378 miliónov dolárov. Tento rok sa však firma rozhodla akcie nerozdávať. "Každoročné zvyšovanie platu Tima Cooka by mohlo vyslať negatívnu správu akcionárom a taktiež zákazníkom," objasňuje príčinu zníženia platu analytik František Bizovský z Capital Markets.

Apple teda nešetrí, šéf dostane svoju štandardnú mzdu, no tento rok sa musí uspokojiť so základom. Cook však nemusí smútiť, pretože vlani, za svoj prvý rok na čele najhodnotnejšej firmy na svete, akcie dostal. Akcie Applu sa však odvtedy zhodnotili o vyše 35 percent. Tohtoročné zníženie platu o 99 percent sa na jeho bohatstve až tak nepodpíše. "Minuloročný obrovský plat sa skladal najmä z akcií, ktorá jedná časť bude splatná v roku 2016 a druhá až v roku 2021," dodáva analytik.

Najbohatšia...
Ženy zarábajú menej, a veľké šéfky veľkých korporácií nie sú výnimkou. Marissa Mayerová velí IT gigantu Yahoo! necelý rok a jej výplata je v ženskej kategórii najvyššia, stále však nedosiahne ani do prvej desiatky najlepšie zarábajúcich šéfov na svete. Základný ročný plat bývalej "Google Girl" tvorí "skromný" jeden milión dolárov. No spolu s bonusmi, opciami na akcie a odmenou za päťročné zotrvanie sa môže Mayerovej bankové konto nafúknuť až o 129 miliónov dolárov. Oproti päťročnej výplate najlepšie plateného šéfa na svete je to však iba zlomok. Larry Ellison, zakladateľ a šéf IT firmy Oracle, si za každú päťročnicu pripíše takmer miliardu dolárov.

Marissa Mayerová je však stále najlepšie zarábajúcou šéfkou a analytici tvrdia, že svoj rozprávkový plat si právom zaslúži. "Marissa Mayerová sa začala viac zameriavať na trh smartfónov a tabletov, čo výrazne pomohlo Yahoo!. Tento trend si všimli aj akcionári, a preto si ju tak výrazne cenia," podotýka analytik Bizovský. "Po jej slabých predchodcoch na tomto poste má konečne Yahoo! rozumné vedenie s know-how získaným v Googli," dodáva Branislav Soták, analytik Patria Direct.

...a najchudobnejšia šéfka

S príjmom jeden dolár na deň už je človek považovaný za ohrozeného chudobou. Meg Whitmanová si musí vystačiť s jedným dolárom na celý rok. Našťastie, chudobou netrpí. Je milionárkou z predchádzajúcich zamestnaní a navyše dostáva rôzne odmeny a akcie firmy Hewlett-Packard, ktorej šéfuje. Najchudobnejšej šéfke na svete však hrozí výpoveď. Očakávania predstavenstva, že Whitmanová zachráni HP, boli a sú nereálne. "Meg po škandáloch a hlavne nepodarenej akvizícii so spoločnosťou
Autonomy asi nečaká nič dobré," myslí si Bizovský. Valné zhromaždenie tak môže rozhodnúť o jej prepustení. "Určite zoberú do úvahy výrazný prepad ceny akcií spoločnosti HP, ktorá sa od začiatku roka prepadla až o 45,5 percenta," hovorí Bizovský. Ako však dopĺňa analytik Tomáš Menčík z Cyrrusu, nie je to jej vina. "Whitmanová naskočila na potápajúcu sa loď. No očakávalo sa od nej, že negatívne trendy zvráti.
Whitmanová sa totiž preslávila ako šéfka portálu eBay, z ktorého urobila najznámejší a najväčší aukčný portál na svete.
 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:45