StoryEditor

Smer má plánovať škrty v druhom pilieri

08.03.2012, 23:00
Ekonómovia strany Smer-SD o analýze, ktorá hovorí o škrtoch v druhom pilieri, vraj nič nevedia.

Zníženie odvodov do druhého dôchodkového piliera až o dve tretiny či jeho znovuotvorenie pre výstup sporiteľov. Také by mali byť plány opozičného Smeru-SD so súkromnými penziami podľa dokumentu, ktorý majú HN k dispozícii. „Zníženie odvodov do druhého piliera môže prakticky okamžite zlepšiť bilanciu verejných financií,“ uvádza sa v analýze s hlavičkou Smeru-SD. Politici tejto strany sa však od takéhoto dokumentu dištancujú. „Ja som taký dokument nevidel a neviem, že by na tom niekto robil,“ reagoval podpredseda strany Peter Kažimír.

Vidia za tým pravicu
Aj poslanec Smeru Branislav Ondruš úvahy o znižovaní odvodov na súkromné penzie popiera. „Do týchto vecí vôbec neplánujeme vstúpiť. To nie je smerácky dokument,“ tvrdí Ondruš. Samotná strana tak za týmto dokumentom vidí prácu pravicovej SDKÚ-DS. Vraj tak chcú získať na poslednú chvíľu nových voličov. „Nikdy som si nemyslel, že Ľudovít Kaník a spol. vedia až tak hlboko klesnúť,“ vyhlásil Kažimír. Takéto obvinenia však poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) odmieta. „Nepotrebujem na ich hlavičkový papier písať žiadnu analýzu. To je ich analýza,“ tvrdí Kaník. Ten upozorňuje, že zníženie odvodov na súkromné penzie by len obralo ľudí o ich budúci príjem. Zároveň by to však v dlhodobom hľadisku výrazne zaťažilo Sociálnu poisťovňu, ktorá by o desať rokov nemala dosť peňazí na vyplácanie dôchodkov. „Ani s podporou štátneho rozpočtu by nedokázala dôchodky utiahnuť. Muselo by prísť k ich citeľnému zníženiu,“ dodal Kaník.

Stovky miliónov
Samotná analýza pritom odhaduje, že prípadné zníženie odvodov na súkromné dôchodky z 9 na 6 percent by do rozpočtu prinieslo takmer 290 miliónov eur. „Takáto zmena by teda mala pre verejné financie podobný pozitívny účinok, ako napríklad zvýšenie sadzby DPH o 1,5 percenta,“ uvádza sa v dokumente. V prípade, ak by odvody klesli o ďalšie tri percentá, účinok by bol dvojnásobný. Podľa spomínaného dokumentu by s takýmito zmenami nemali problém ani pravicové strany okrem SaS a SDKÚ-DS. Pravicové strany KDH a Most-Híd však takéto úvahy popierajú. „O znížení odvodov neuvažujeme a budeme sa usilovať o to, aby k tomu neprišlo,“ vyhlásil poslanec Július Brocka (KDH). Podobne to vidí aj Ivan Švejna z Mosta-Híd. „Z dlhodobého hľadiska platí, že čím väčší druhý pilier, tým nižší deficit v dlhodobom meradle. A zodpovedný politik by sa mal pozerať, čo bude z dlhodobého hľadiska,“ dodal Švejna.

Znárodnili by úspory
Do druhého piliera odvádza približne 1,5 milióna sporiteľov každoročne okolo miliardy eur, ktorá smeruje na ich osobné účty. O koľko by sa znížili odvody, o toľko menej by ich účty narástli. „Len by zobrali peniaze sporiteľom a dali ich do štátnej kasy. Ide o formu znárodnenia budúcich príjmov,“ myslí si člen Predstavenstva Poštovej banky Vladimír Ravinger. Podľa riaditeľa inštitútu INEKO Petra Goliaša by skrátené odvody na krátky čas pomohli znížiť deficit verejných financií. „Dlhodobo by sa však zhoršila udržateľnosť verejných financií.“

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 03:17