StoryEditor

Podporu bývania čakajú zmeny. Podmienky sa zmäkčia

24.05.2012, 00:00
Vláda SR zvýši štátne úvery na bývanie. Rušenie štátnej podpory stavebného sporenia je otázne.

 Vláda Smeru-SD už zavádza prvé zmeny v podpore bývania. Tou prvou je zvýšenie dostupnosti zvýhodnených úverov na bývanie zo Štátneho fondu rozvoja bývania. „Novelou zákona chceme zmäkčiť podmienky pre získanie úverov najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva,“ povedal štátny tajomník ministra dopravy František Palko. Pozitívny prínos bude mať najmä pre mladých manželov do 35 rokov, osoby so zdravotným postihnutím a odchovancov detských domovov. Tí mohli doteraz získať úver na nákup bytu maximálne do výšky 60-tisíc eur. Splatiť ho museli do 30 rokov. Po novom sa maximálna výška úveru zvýši na 65-tisíc eur a jeho splatnosť na 40 rokov. Novela zákona sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Platiť má od nového roka. Naopak, po schválení novely by už nárok na podporu nemali mať nekompletné rodiny.

Výhodné úvery aj pre súkromníkov
Novela by mala umožniť čerpať zvýhodnené úvery na výstavbu nájomných bytov taktiež právnickým osobám. Jednou z priorít novej vlády je totiž podpora nájomného bývania a viac nájomných bytov. Podľa analytika INEKO Petra Goliaša by mala vypracovať analýzu, či dostupnosť bývania na Slovensku predstavuje problém a či sa oplatí investovať do tejto oblasti viac verejných zdrojov. „Ak by sa možnosť čerpania úveru rozšírila aj na súkromné firmy, hrozí riziko zneužitia týchto dotácii, ako aj deformácia stavebného trhu zvýhodňovaním podporených firiem,“ dodáva Goliaš.

Škrty v stavebnom sporení
Vláda pripravuje aj zmeny v oblasti štátnej podpory bývania. Jednou z možností je, že obmedzí poskytovanie štátnej prémie pri stavebnom sporení. Vyplýva to z aktualizovaného Národného programu reforiem vlády SR na rok 2012. „Tento materiál ešte nie je vo finálnej podobe. Stále prebieha medzirezortné pripomienkové konanie,“ reagoval poradca ministra financií Radko Kuruc. Ešte je preto možné, že štátna pomoc sa škrtať nebude. Zástupcovia vlády na spoločnom rokovaní k tomuto dokumentu nevzniesli k uvedenému návrhu žiadnu pripomienku.

V tomto roku môžu sporitelia čerpať ročnú štátnu prémiu vo výške 10 percent z vkladov, najviac však 66,39 eura. „Akékoľvek zníženie atraktivity stavebného sporenia mohlo znamenať ohrozenie konsolidácie verejných financií po roku 2013,“ hovorí mediálny zástupca Prvej stavebnej sporiteľne Radovan Slobodník. Ambíciu obmedziť štátnu prémiu cez novelu zákona o stavebnom sporení mala aj predošlá vláda. Novela nakoniec parlamentom v minulom roku neprešla. Poslanci Smeru-SD hlasovali proti.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 01:07