StoryEditor

Vláda predstavila škrty pre živnostníkov

15.06.2012, 00:00

Koniec výhody živnostníkov, keď si môžu znižovať vymeriavací základ o polovicu, včera definitívne potvrdil minister práce Ján Richter (Smer-SD). Kým dnes si živnostníci znižujú svoj základ pre platenie sociálnych a zdravotných odvodov o polovicu, po novom si budú tento základ môcť znížiť len koeficientom 1,486. „Táto konštanta zohľadňuje súčet poistného zamestnávateľa a zamestnanca, nie je to náhodné číslo,“ komentoval šéf rezortu práce. Živnostníci tak odvedú o desiatky eur viac, zároveň si však viac usporia na svoj dôchodok. „Je to síce veľký, ale nevyhnutný skok,“ poznamenal ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. 

Postupné zníženie
Podľa predsedu Slovenskej živnostenskej komory Vojtecha Gottschalla bude táto zmena spolu so zvýšením minimálneho vymeriavacieho základu či obmedzením paušálnych výdavkov, ktoré tiež vláda avizuje, stáť živnostníkov v priemere 20 eur mesačne.

„Zvýšenie vymeriavacieho základu, zmena konštanty zvýši odvodové povinnosti pre sociálne zabezpečenie u jednotlivých skupín živnostníkov, ale sledovaný cieľ zabezpečenie budúcej sociálnej istoty sa pravdepodobne dosiahne,“ reagoval Gottschall. Škrt takzvanej živnostenskej konštanty však príde až v priebehu najbližších troch rokov. Na budúci rok si živnostníci budú môcť znížiť vymeriavací základ koeficientom 1,9, v roku 2014 sa zníži na 1,6. Od roku 2015 už táto konštanta ostane na úrovní 1,486.

Motivácia neplatiť
Opozičný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) predpokladá, že vyššie odvodové zaťaženie bude živnostníkov motivovať platenie odvodov obchádzať. „Bude sa tlačiť na to, aby každý znižoval príjmy, ako sa len dá, a aby priznal len to najnevyhnutnejšie,“ tvrdí Kaník. Podľa neho by sa vládny Smer mal skôr snažiť o zjednodušenie celého systému. „Správna cesta by bola stanoviť sumu, ktorú je treba odviesť, aby živnostník, ktorý keď odíde do dôchodku nebol odkázaný na sociálne dávky, a ostatné nechať tak,“ dodal poslanec.

Dnes si totiž väčšina živnostníkov platí minimálne odvody. Tým si však nenašetria na dôchodok nad úrovňou životného minima, preto im musí dôchodok štát zvyšovať sociálnymi dávkami. „Teraz sa im síce zvýšia náklady, ale na druhej strane budú mať šancu na vyšší dôchodok,“ dodal Baláž.

Aj podľa riaditeľa inštitútu INEKO Petra Goliaša by sa postupne mali stierať rozdiely v odvodových povinnostiach živnostníkov a zamestnancov. Na druhej strane by však mala vláda ruka v ruke so zvyšovaním odvodového zaťaženia  aj znížiť odvody pre zamestnancov. „V tejto reforme cítim, že ich cieľ je získať peniaze do rozpočtu, no podľa mňa by mala byť rozpočtovo neutrálna,“ dodal Goliaš. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:27