StoryEditor

Dell uvažuje o odchode z burzy

15.01.2013, 23:00
Takmer tridsať rokov budoval svetové impérium, dnes ho zrejme bude musieť predať.

Michael Dell rokuje o predaji svojej firmy private equity firme, čím by sa ukončilo jej obchodovanie na burze. Spoločnosť Dell totiž za rok stratila asi tretinu trhovej hodnoty a na domácom, americkom trhu sa predaj jeho počítačov cez Vianoce prepadol o celých 20 percent. Najhorúcejšími kandidátmi na kúpu sú TPG Capital a Silver Lake. Ten istý Silver Lake, ktorý pred časom predal Skype Microsoftu.

Odchod z burzy
Podľa informácií agentúry Bloomberg Michael Dell v týchto dňoch rokuje o predaji akcií súkromnému investorovi. V súčasnosti je trhová hodnota Dellu približne 20 miliárd dolárov, teda asi 15 miliárd eur. Podľa analytikov je to z jeho strany dobrý krok. Na burze je totiž firma výrazne vystavená investorom, takto nebude povinná zverejňovať údaje o hospodárení. „Firma nebude pod tlakom investorov a regulátorov a bude sa môcť v pokoji zamerať na zmenu kurzu,“ priblížil analytik Tomáš Menčík z Cyrrusu.

Burza totiž citlivo reaguje na zmeny vo firme a jej smerovaní. Keď sa objavili prvé klebety o odchode Dellu z burzy, akcie ihneď posilnili o 14 percent. Investori teda s týmto krokom súhlasia. „Aktuálni akcionári nedokážu vyvinúť tlak na súčasného šéfa Michaela Della, aby sa výsledky zlepšili,“ pripomína analytik Capital Markets Peter Bukov. „Ak sa záujemcom podarí zohnať peniaze, tak určite zdynamizujú vedenie spoločnosti a pre firmu to môže byť nakoniec prínos,“ hovorí analytik s tým, že súčasný objem vo výške dvadsiatich miliárd môže predstavovať pre investora problém. „V taktom prípade sa Dell vráti na burzu, alebo skončí pod krídlami konkurentov,“ dodáva.

Počítače nestíhajú 
Dell potrebuje peniaze. Minulý rok nezarobil ani toľko, koľko si analytici a investori predstavovali, hoci spoločnosť vykázala zisk 13,7 miliardy dolárov. Príčina problému je rovnaká, ako pri všetkých výrobcoch počítačov. „Trh s počítačmi padá a Dell nedokázal zareagovať výrobou tabletov či smartfónov. Dá sa všeobecne povedať, že všetci výrobcovia počítačov sú v problémoch,“ približuje Menčík. Podľa analýzy spoločnosti Gartner sa trh s počítačmi medziročne prepadol o 3,5 percenta a cez vianočné obdobie dokonca o päť percent. „Tablety dramatickým spôsobom zmenili tento trh. Ľudia nenahrádzajú svoje staré počítače novými, ale kupujú si namiesto nich tablety,“ hovorí analytik Gartneru Mikako Kitagawa.

Pokoj na prerod
Dell teda plánuje predať akcie firmy private equity spoločnosti, aby mohol zrealizovať reštrukturalizáciu, ktorú nebudú sledovať pozorné oči investorov. Najhorúcejším kandidátom na investíciu je americká spoločnosť Silver Lake, ktorá pred dvomi rokmi predala Skype Microsoftu za päť miliárd dolárov. Zarobila na ňom vtedy tri miliardy. Preto si analytici myslia, že reštrukturalizovaný Dell sa vráti späť na burzu, alebo ho odkúpi niektorý z jeho konkurentov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:05