StoryEditor

Mihál chce pridať matkám na materskej

25.10.2011, 00:00
Mladým matkám svitá na lepšie časy. Minister práce Jozef Mihál (SaS) im totiž chce predĺžiť materskú dovolenku a zároveň by mali od štátu dostávať väčšiu podporu.

Kým dnes majú nárok na 60 percent zo mzdy, ktorú pred tým zarábali, od nového roka by mali dostávať 65 percent. Pritom svojmu dieťaťu by sa mohli venovať 40 týždňov, čo je o 6 týždňov dlhšie než dnes. Vyplýva to z návrhu zákona o sociálnom poistení, ktorý rezort práce včera predložil do pripomienkového konania. „Chceme podporovať mladé rodiny. Myslíme si, že zvýšenie a predĺženie materskej je tá správna cesta,“ vyhlásila hovorkyňa ministerstva práce Slavomíra Sélešová. Poslanci by o zákone mali rozhodnúť na decembrovej parlamentnej schôdzi.

Peniaze sa budú hľadať ťažko
Hoci poslanci koaličných strán podporujú Mihálov návrh, či ho nakoniec aj odobria, nie je isté. Do hry totiž vstupuje aj stále neschválený štátny rozpočet, z ktorého by pre matky na materskej museli ísť ďalšie milióny. „Chceme to podporiť, otázka však je, či na to bude v rozpočte dosť peňazí,“ reagovala poslankyňa Monika Gibalová (KDH). „Treba dať pozor na to, koľko by to stálo,“ pridal sa jej koaličný kolega Ivan Švejna (Most-Híd). Prvoradým pre neho stále ostáva schválenie nového rozpočtu. „Radšej by som však prijal zákony, ktoré šetria verejné financie,“ dodal. Ďalšia koaličná strana SDKÚ-DS by nemala mať problém so schválením tohto návrhu. „Je to súčasťou našich dohôd,“ reagoval poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

„Zvolebnieva sa,“ reagoval opozičný poslanec Peter Kažimír. Ten Mihálovmu návrhu neverí a pripomína, že pri posledných zmenách materskej prišli niektoré matky o stovky eur. Rozhodujúce slovo však bude mať prezident Ivan Gašparovič. Ak by totiž prijatý zákon v decembri nepodpísal, poslanci by už jeho veto prelomiť nestihli. Prezidentova právomoc však stúpla i po schválení ústavného zákona, ktorý okliešťuje právomoci vlády. Po novom totiž bude musieť so zásadnými opatreniami vlády súhlasiť skôr, než o nich bude rozhodovať parlament. O tom, či je Mihálov návrh zásadný, by však podľa právnikov musel rozhodnúť Ústavný súd. Prezident sa však zatiaľ vyjadriť odmietol. „Až keď bude zákon v konkrétnej legislatívnej podobe, tak sa bude môcť pán prezident vyjadriť,“ vyhlásil jeho hovorca Marek Trubač.

Pomáhajú strednej vrstve
Podľa odborníkov však Mihál týmto zákonom nepomôže tým, ktorí pomoc potrebujú. Nárok na materskú totiž majú len matky, ktoré v posledných dvoch rokoch pracovali aspoň 270 dní. „Je to kategória ľudí, ktorí nie sú ohrození chudobou,“ vyhlásila sociologička Slovenskej akadémie vied Zuzana Kusá. Podľa nej by vláda mala viac pomáhať chudobnejším. S ňou súhlasí aj riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš. „Sociálne dávky, vrátane materskej, by nemali byť poskytované ľuďom, ktorí na ne nie sú odkázaní,“ myslí si Goliaš. Prekáža mu však aj to, že minister nenavrhuje, kde ušetriť peniaze, z ktorých by vyššie dávky mohol zaplatiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:22