StoryEditor

Analytici: Na rane je vianočný dôchodok

14.06.2010, 00:00
Zrušiť Ficove vianočné príplatky k penziám, prehodnotiť výstavbu diaľnic či zjednotiť výšku DPH, ktorú odchádzajúca vláda znížila na knihy a lieky a zasiahla tak do rovnej dane. Takéto odporúčania dávajú ekonómovia novej vláde.

Nový kabinet sa však podľa nich nemusí boriť so zásadnými zásahmi do ekonomiky - Ficova vláda také podľa nich neurobila. "Je to jedna z mála vecí, ktoré sa jej dajú pripísať k dobru,“ hodnotí situáciu ekonóm SAV Vladimír Baláž.

Aj Fico by musel rušiť
Podľa Baláža "bolo by však účelné mať len jedno daňové pásmo“. Preto by prípadnú zmenu v DPH uvítal. "Čo však bude treba určite zrušiť, je zámer vyplácať trinásty dôchodok.“ Náklady naň, ako aj na rast minimálnej mzdy, ktorú vláda doteraz stále valorizovala, bude tiež treba podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petra Mihóka analyzovať. Lebo nie je isté, či Slovensko má na to peniaze. "Aj keby doterajšia vláda ostala pri moci, musela by na nátlak európskych inštitúcií tieto veci prehodnotiť. Ak by to neurobila, ohrozila by finančnú stabilitu a rozvoj krajiny,“ upozornil Mihók. Projekt širokorozchodnej železnice by však Slovensko nemalo podľa neho jednostranne zastaviť. "Treba počkať, či sa stane celoeurópskou agendou.“ SDKÚ-DS totiž vyhlásila, že ak bude vo vláde, zámer postaviť širokorozchodnú železnicu "okamžite zruší“.

Prehodnotiť výstavbu ciest
Ekonómovia sa zhodujú aj na prehodnotení výstavby diaľnic a ďalších komunikácií, ale neodporúčajú ich zastaviť. Navrhujú zefektívniť financovanie a posúdiť optimálnosť trás. "Investície do infraštruktúry treba udržať. No ak by bola pri PPP projektoch kombinácia s eurofondami výhodnejšia, tak by sa spôsob financovania mal zmeniť,“ vyhlásil Mihók. Podľa Baláža je severný ťah diaľnice cez Žilinu do Košíc síce dôležitý, ale naplánovanie ciest do niektorých ďalších regiónov treba prehodnotiť. Lebo nové cesty by pri znižovaní nezamestnanosti aj tak nepomohli. "Príčinou nezamestnanosti je totiž chýbajúca vhodná kvalifikácia, čo je však dané skladbou obyvateľstva. V takýchto regiónoch by nové cesty ekonomický efekt nepriniesli,“ upozornil Baláž. Mihók tiež neodporúča zlúčiť rezorty pôdohospodárstva a životného prostredia. Lebo v európskych krajinách sú spravidla oddelené.

Až keď bude vyhlásenie
Niektorí ekonómovia nepovažujú zásahy Fica do ekonomiky za významné. Preto by nová vláda mala "v prvom rade zistiť stav verejných financií a bojovať proti korupcii“, pripomenul riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliáš. Podobný názor má aj prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko. Časť analytikov sa "k nápravám Ficových zmien“ chce vyjadriť až potom, keď nová vláda pripraví programové vyhlásenie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:51