StoryEditor

Mikloš: Dane sa znižovať nebudú. Kvôli Ficovi

27.03.2010, 12:37
Autor:
TASRTASR
Podľa podpredsedu SDKÚ-DS nebude kvôli nezodpovednej politike súčasnej vlády v najbližších štyroch rokoch priestor na znižovanie daní.

Bolo to možné ešte v roku 2006, v súčasnosti však bude neľahkou výzvou otočiť aktuálny nepriaznivý ekonomický vývoj, zastaviť zadlžovanie a zároveň nezvyšovať dane, uviedol na dnešnej programovej konferencii opozičnej SDKÚ-DS jej podpredseda Ivan Mikloš.

Zadlžené Slovensko
"My sa zaväzujeme dosiahnuť to. Chceme obnoviť rast zamestnanosti, zároveň zastaviť zadlžovanie budúcich generácií a nezvyšovať pritom dane a odvody," zdôraznil. Pomôcť by tomu malo napríklad zjednotenie výberu daní a odvodov. Exminister financií pripomenul, že verejný dlh za posledné dva roky vzrástol na vyše 50 % hrubého domáceho produktu (HDP) a dnes je SR zadlžená tak, ako ešte nikdy nebola.

Slovensko preto podľa Mikloša potrebuje zmenu a SDKÚ-DS ponúka program tejto zmeny. Jeho prioritami sú obnovenie udržateľného rastu ekonomiky a rastu zamestnanosti, rast kvality života najmä strednej vrstvy, ako aj obnovenie spravodlivosti a vymožiteľnosti práva. "To sú naše tri priority, lebo v nich najviac zlyháva vláda Roberta Fica a v nich vidíme najväčšie prekážky toho, aby Slovensko mohlo byť perspektívnou krajinou," myslí si podpredseda najsilnejšej opozičnej strany.

Zmena v SDKÚ - smerom k ľuďom
Základným cieľom SDKÚ-DS je rast životnej úrovne občanov, tento zámer však nie je možné dosiahnuť bez zdravej ekonomiky a jej udržateľného rastu. Situácia v tejto oblasti podľa Mikloša nie je dobrá, o čom svedčí aj nárast nezamestnanosti, ktorá v poslednom čase rástla viac ako dvakrát rýchlejšie ako priemer Európskej únie (EÚ). "My prichádzame s konkrétnymi návrhmi, ako to zvrátiť a nastoliť pozitívny trend vývoja SR," dodal Mikloš.

Volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová avizovala, že jej strana mení agendu, obracia sa viac k ľuďom a odpovedá na ich každodenné problémy. Za hlavné výzvy budúcnosti považuje skvalitnenie života, riešenie situácie pracujúcich chudobných a zlepšenie úrovne vzdelania ako vstupenky k lepšiemu postaveniu v spoločnosti.

Radičová je presvedčená, že "ak chceme obnoviť dôveru občana v štát, tak na to máme základný nástroj - služby štátu pre verejnosť". Štát podľa nej má a bude zasahovať tam, kde ostatné štruktúry spoločnosti zlyhávajú. "Budeme zasahovať a pomáhať ľuďom v núdzi, budeme vytvárať podmienky a prostredie, aby tí, ktorí pracujú, mali aj zodpovedajúce služby na príjemnejší a spokojnejší život," uistila s tým, že SDKÚ-DS súhlasí aj so zásahmi tam, kde treba regulovať monopoly a kde trh vedľajšími účinkami spôsobuje problémy.

01 - Modified: 2003-10-21 09:19:57 - Feat.: 0 - Title: Rozpočtovú a menovú politiku podriadiť dlhodobému rastu 02 - Modified: 2003-10-21 09:27:07 - Feat.: 0 - Title: NBA: Opitý Rodman predvádzal na motorke kaskadérske kúsky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:25