StoryEditor

Kabinet firmám príliš nepomohol. Oceňujú najmä euro

08.06.2010, 00:00

Zatiaľ čo legislatívnych krokov, ktoré podmienky na podnikanie zhoršili, je podľa zamestnávateľov kopa, nájsť, naopak, tie pozitívne už tak jednoduché nie je. Podľa Republikovej únie zamestnávateľov k nim patrí jedine novela Živnostenského zákona, ktorá výrazne uľahčila vznik živnosti a odbúrala zbytočné behanie po úradoch. Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska firmy pozitívne vnímajú najmä zníženie spotrebnej dane z nafty ako ústupný krok kamionistom kvôli zavedeniu mýta či skoršie vracanie preplatkov na dani z pridanej hodnoty. "Je dosť ťažke definovať pozitíva, skôr ide len o čiastkové úpravy,“ hovorí šéf Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc. 

Euro nestačí
Novela Živnostenského zákona priniesla najmä jednotné kontaktné miesta, ktoré vybavia ťahanice po úradoch "jednou ranou“. Spoločnosti patriace pod PAS-ku tiež pozitívne zhodnotili neobmedzené ručenie za vklady v bankách, ktoré malo za účel najmä upokojiť klientov finančných domov v čase prepuknutia finančnej krízy v Európe.

Najlepšie však vnímajú, i keď nejde o klasické legislatívne opatrenia, firmy a ekonómovia prijatie eura a vstup do schengenského priestoru. "Otvorené hranice zjednodušili život podnikateľom, ako aj bežným občanom, zintenzívnili sa obchodné a turistické cezhraničné aktivity,“ povedal ekonóm Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy Dušan Zachar. Podľa šéfa Združenia podnikateľov Slovenska Jána Oravca to však nestačí. "Slovensko je krajina, ktorá prijala euro a vo chvíli, ked nemáme vlastnú menu, mala by fungovať pružnosť v iných oblastiach. Keď to tak nie je, vznikajú problémy.“ Podľa prezidenta Republikovej únie zamestnávateľov Mariána Juska nie je niečo v poriadku, ak ekonomika rástla v prvom kvartáli 4,8-percentným tempom a nezamestnanosť dosahuje 15 percent.

Úrady na internete
Podľa projektu HESO, teda hodnotenie ekonomických a sociálnych opatrení, dobré výsledky získali ešte dve opatrenia, ktoré smerujú k väčšej elektronizácii a internetizácii služieb verejnej správy. Najviac sa firmám pozdáva sprístupnenie údajov katastra nehnuteľností bezplatne na internete, čo umožnilo zefektívniť trh s nehnuteľnosťami. "Druhou vecou je spustenie poskytovania elektronických služieb Obchodného registra SR, čím sa znížili časové i finančné náklady podnikateľov,“ dodal Zachar. Filip Obradovič

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:52