StoryEditor

Solárny biznis u nás končí

27.10.2010, 00:00

Podnikatelia so solárnymi elektrárňami zrejme dostanú poriadnu facku od štátu. Zlé správy z Česka, kde "zelená energia" zdvihne cenu elektriny až o 20 percent, vystrašili aj naše ministerstvo hospodárstva. Minister Juraj Miškov (SaS) sa preto cez svojho straníckeho kolegu Ľudovíta Jurčíka snaží presadiť zákon, ktorý by zastavil rozširovanie fotovoltaiky na Slovensku. Podporu od štátu získajú len malé kolektory s výkonom do 100 kilowatthodín. "Hovoríme o tom, že v záujme bezpečnosti a nižších cien elektrickej energie chceme odstrániť motivácie špekulantov, ktoré ich lákajú do tohto sektora," zdôvodnil štátny tajomník rezortu Martin Chren.

Novela bude platiť len pre projekty, ktoré nemajú stavebné povolenie. Niektorí investori tak zrejme svoj projekt môžu hodiť do koša. Povolenie totiž musí odobriť ministerstvo, ktorému slnečná energia leží v žalúdku. Je preto pravdepodobné, že firmy prídu o svoje peniaze. "Minimálne náklady na projekt sa pohybujú okolo 50-tisíc eur," upozornil Ján Otčenáš zo spoločnosti Solar time, ktorá pre investorov pripravuje slnečné elektrárne na kľúč.

Slnko straší
Elektrinu, ktorú vyprodukujú slnečné kolektory, elektrárne musia vykúpiť, a to podstatne drahšie, než tú tradičnú. V konečnom dôsledku tak domácnostiam rastú účty. Momentálne sú udelené licencie pre elektrárne s celkovým výkonom 700 megawatthodín, nie všetky však majú aj stavebné povolenie. Podľa zdroja HN chce ministerstvo skresať spomínaný objem na 300 MWh. Pomôcť by mala práve Jurčíkova novela zákona. Ak ju parlament schváli, investor, ktorý dokonca roka nezíska stavebné povolenie, môže na podporu štátu zabudnúť. Iba ak bude stavať kolektory s malým výkonom. "To sa investorom neoplatí. My odhadujeme, že z celého balíka tak ostane maximálne 250 MWh," skonštatoval Juraj Ulehla zo Slovenskej asociácie fotovoltaického priemyslu.

Miškov sa obáva, že ak by teraz štát nezakročil, mohli by ceny elektriny u nás čoskoro začať prudko rásť. "Česi už túto úpravu spravili. Ak by sme ju neurobili, hrozí, že tento špekulatívny kapitál sa presunie na Slovensko," reagoval minister.

"Myslím si, že výstavba solárnych elektrární sa naštartovala takým prudkým tempom, že nie je potrebné riešiť podporu zo strany štátu," súhlasí exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD).

Poslanci hovoria áno
Do parlamentu sa novela dostane už na budúci týždeň. Predbežne to v koalícii vyzerá tak, že novela prejde. "Náš poslanecký klub tento návrh podporí," odkázal Michal Lukáč, hovorca najsilnejšej vládnej strany SDKÚ-DS. Poslanec a člen hospodárskeho výboru László Solymos (Most-Híd) novelu ešte nepreštudoval, nápad však schvaľuje. "Mali by sme sa poučiť z toho, čo sa stalo v Česku."

Ulehla tvrdí, že novela pochová budúcnosť fotovoltaiky na Slovensku. Podľa neho neprávom. "Ministerstvo strieľa mimo terča. Snažia sa nahnať politické body. Dobre to vyznie po medializovaných ťažkostiach v Česku," povedal s tým, že solárna energia predstavuje u nás maximálne 10 percent z celkového počtu obnoviteľných zdrojov energie. Je to najdrahšia elektrina. Cenu pre domácnosti však kvôli dotáciám zvyšuje aj energia z vody, biomasy či kombinovanej výroby. Západoslovenská energetika minulý mesiac podala návrh na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví na zvýšenie ceny za distribúciu elektriny práve z dôvodu, že musí vykupovať tieto typy ekektriny. Nikto však nevie povedať, ktorá najviac môže za zdraženie. "Zelená energia vytvára tlak na koncovú cenu. V tomto momente je ťažké povedať, do akej miery sa podieľajú jednotlivé typy. Bude to jasné na konci roka," poznamenal šéf ÚRSO Jozef Holjenčík. Miroslav Pejko

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:16