StoryEditor

Sporenie v treťom pilieri bude lacnejšie

01.12.2009, 11:20
Autor:
TASRTASR

Sporenie v treťom pilieri by malo byť od januára budúceho roka lacnejšie. Zmení sa totiž systém poplatkov. Zníži sa fixná odplata a zavedie sa nový variabilný poplatok. Ten by si mali doplnkové dôchodkové spoločnosti (DDS) účtovať pri zhodnotení majetku vo fondoch.

O koľko presne sa poplatky znížia sa však stanoviť presne nedá. "To sa jednoducho nedá paušálne povedať. Zákon stanovuje hornú hranicu fixného poplatku a spoločnosti ju musia dodržať," vysvetlil predseda predstavenstva DDS Stabilita Miloš Krššák na dnešnej tlačovej konferencii. Podotkol však, že DDS-ky môžu poplatky aj znížiť. Novela tiež stanovuje aj postupné znižovanie fixných odplát v priebehu najbližších rokov.

Podľa pripravenej novely budú musieť ľudia sporiaci v doplnkovom dôchodkovom systéme platiť odplatu pri prestupe medzi jednotlivými spoločnosťami, ak budú chcieť odísť z DDS do troch rokov od uzatvorenia účastníckej zmluvy. Výška poplatku je stanovená na 5 % hodnoty zostatku na osobnom účte sporiteľa.

Poplatky za prestup nebudú platiť ľudia, ktorým uplynuli od sporenia v DDS-ke viac ako tri roky. Tiež budú oslobodení tí sporitelia, ktorých zamestnávateľ nemá uzatvorenú zamestnávateľskú zmluvu s DDS, s ktorou má prestupujúci účastník zmluvu uzatvorenú.

Zmeny v treťom pilieri vyplývajú zo zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Novelu dnes odobril Výbor Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci a bývanie bez akýchkoľvek pripomienok. Poslanci by mali o nej rokovať na prebiehajúcej decembrovej schôdzi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:08