StoryEditor

Vláda chce dvihnúť odvody. Tisícom

28.07.2010, 00:00
Daňovým poradcom, architektom, umelcom a iným ľuďom, ktorí pracujú v ostatných slobodných povolaniach, sa blýska na horšie časy.

Kým doteraz ako autori museli platiť len zdravotné odvody, po novom by podľa informácii HN mali časť zo svojho príjmu odvádzať aj Sociálnej poisťovni. Štát totiž nutne potrebuje peniaze na stabilizáciu verejných financií. Návrh má pripraviť minister práce Jozef Mihál (SaS), pričom zmena by mala začať platiť od 1. januára budúceho roka.

 


Povedie to k reforme
"Je to súčasť rušenia výnimiek v odvodoch. Ide o čiastočné opatrenie, ktoré pomôže verejným financiám. No na druhej strane verím, že to povedie k radikálnej reforme odvodov. Myslím si, že sa ukáže, aký je súčasný systém poistenia zlý,“ povedal podpredseda KDH Anton Marcinčin. Podľa Štatistického úradu v odborných technických činnostiach, vzdelávacích činnostiach a v umení, zábave a rekreácii pracuje v tomto roku okolo 60-tisíc ľudí. Práve v týchto oblastiach má pritom pracovať aj najviac ľudí na autorskú zmluvu, prípadne jej podobnú.

Vyššie náklady o "stovku“
V súčasnosti mali autori povinnosť platiť len zdravotné odvody vo výške 44,74 eura mesačne rovnako ako aj samostatne zárobkové činné osoby. Plus napríklad tlmočníci či novinári musia platiť dve percentá zo svojho príjmu Literárnemu fondu. Od nového roka však s najväčšou pravdepodobnosťou siahnu do svojich vrecák hlbšie. Samostatne zárobkovo činné osoby platia v súčasnosti na svoju penziu Sociálnej poisťovni minimálne takmer 97 eur. "Tak to tam budem patriť aj ja. Samozrejme sa to dalo čakať. Vláda sa snaží zaplátať diery. Nechce zvyšovať dane a odvody, predĺžiť vek odchodu do dôchodku či prerozdeliť odvody medzi druhým a prvým pilierom. Musia niekde zohnať peniaze. Veľkej časti ľudí by sa to však nemalo výrazne dotknúť,“ tvrdí prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Podľa šéfa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO Petra Goliaša je práve takéto opatrenie naozaj dôležité. "Bez ohľadu na druh príjmu by mali všetci platiť rovnaké odvody. Nemalo by sa to týkať len autorov, ale všetkých pracovných zmlúv.“ Na druhej strane bude podľa neho potrebné zaviesť aj pre odvody odpočítateľnú položku, aby takáto zmena nepoložila niektoré firmy. "Vo viacerých spoločnostiach pracujú len na autorské zmluvy a môže ich to položiť.“ Zámer, aby platili všetci rovnako víta aj analytik Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník. "Má to aj pozitíva aj negatíva. Ak sa zároveň zníži aj odvodové zaťaženie, pôjde o pozitívny krok.“ V opačnom prípade by sa neúmerné zvýšenie odvodového zaťaženia mohlo negatívne prejaviť na motivácii ľudí pracovať na takéto zmluvy.

Prečítajte si aj:

 

 

01 - Modified: 2004-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: České rádiokomunikácie sú ďalej 02 - Modified: 2004-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Csáky: spor o oceľ by sa mohol vyriešiť v januári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:34