StoryEditor

Akú známku by ste dali rozpočtu a prečo?

08.12.2010, 23:00

Vladimír Vaňo, analytik Volksbank Slovensko
Takú komplexnú tému, akou je štátny rozpočet, nemožno hodnotiť jedinou známkou. No ak sa podarí do bodky dosiahnuť zníženie deficitu verejných financií pod úroveň päť percent HDP, možno rozpočet z hľadiska odhodlania ozdraviť verejné financie hodnotiť vysokou známkou. Odhodlanie je dôležité hlavne preto, lebo konsolidácia znamená aj prijímanie nepopulárnych opatrení.
Známka: 1

Peter Goliaš, riaditeľ inštitútu Ineko
Rozpočet, ktorý významne znižuje deficit verejných financií, hodnotím známkou dva. Jednotku by som dal, ak by ho sprevádzali aj hlbšie reformy v rámci jednotlivých kapitol.
Známka: 2

Eduard Hagara, analytik ING Bank
Rozpočet plní hlavnú úlohu -- znižuje deficit. Na druhej strane by som privítal viac škrtov na výdavkovej strane rozpočtu a menej opatrení na príjmovej stránke. V rozpočte sú škrty, ale niektoré výdavky sú zákonne nastavené tak, že z roka na rok rastú. Otázne bude to, či sa podarí naplniť príjmovú stránku rozpočtu. Rozpočet nemá reformný charakter, na to bolo príliš málo času.
Známka: 2--

Juraj Barta, hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne
Hodnotím pozitívne, že v rozpočte je zapracované výrazné konsolidačné úsilie, ktoré sa prejavuje znížením deficitu. Ale myslím si, že viac sa dalo urobiť na strane výdavkov. Aj zo skúseností zo zahraničia vyplýva, že tie najefektívnejšie konsolidácie boli tvorené až z 80--tich percent škrtmi výdavkov a zvyšok sa dotýkal strany príjmov. To by bolo pre eknomiku prospešnejšie.
Známka: 2

Vladimír Zlacký, hlavný analytik UniCredit Bank
Dvojku dávam preto, lebo by som uvítal, keby boli úspory na strane výdavkov vyššie. To šetrenie muselo prísť. Dnes sa ozývajú hlasy, ktoré hovoria o tom, že šetrenie malo byť dôraznejšie. Ale politici musia hrať aj politickú hru a musia robiť veci udržateľným spôsobom. Nebolo by dobré, keby ich kroky viedli k revolúcii.
Známka: 2

Pavol Kárász, analytik SAV
Rozpočet je acyklický, znižuje hospodársky rast. Vláda prijala na zníženie deficitu nesystematické opatrenia, ako napríklad zaťaženie odvodmi pre viaceré druhy príjmov. Šetriť mohla viac už počas druhého polroka tohto roka a v rozpočte na budúci rok by stačil 1,4-miliardový škrt .
Známka: 3-

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:17