StoryEditor

Na dôchodky nebude mať kto robiť

10.12.2009, 23:00

"Čo je na tom nepriaznivé, že sa ľudia dožívajú viac?“ Aj takto ministerka práce Viera Tomanová odpovedala na otázky opozície, ako chce riešiť problém starnutia ľudí, čo spôsobí výpadok v príjmoch sociálnej poisťovne. Včera jej odpovedal Štatistický úrad SR. Tým, že Slovensko starne, nebude mať kto na štátne dôchodky časom robiť. Kým dnes je na sto ľudí 38 ekonomicky neaktívnych, v blízkej budúcnosti sa má ich podiel výrazne zvýšiť. "Očakávame, že o pár rokov dôjde k zhoršovaniu ekonomického zaťaženia obyvateľstva,“ povedal šéf Výskumného demografického centra Boris Vaňo.

Dlhšie pracovať
Podľa analytika Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Ineko Petra Goliaša bez reforiem budú naše verejné financie neudržateľné. "Podľa Európskej komisie, ak by sme nič neurobili, tak len z dôvodu starnutia obyvateľstva sa verejný dlh vyšplhá z dnešných 40 percent HDP na 116 percent v roku 2030 a na 561 percent v roku 2060. Takže je nevyhnutné urobiť opatrenia.“ Napriek tomu, že druhý dôchodkový pilier odľahčuje verejné financie, sám na takú záťaž stačiť nebude. Okrem toho by podľa Goliaša potreboval ešte jednu zmenu. A to spätne ho spraviť pre mladých povinným. Dobrovoľný sa stal začiatkom minulého roka na návrh rezortu práce. Verejným financiám majú však pomôcť iné zmeny. Spomalenie rastu budúcich dôchodkov a naplánovanie postupného predlžovania veku odchodu do dôchodku. V súčasnosti muži odchádzajú do dôchodku po dovŕšení 62. roku, ženám sa tá hranica určuje aj podľa počtu odrodených detí. "Skôr či neskôr bude nevyhnutné zvýšiť vek odchodu do dôchodku,“ myslí si aj ekonóm Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Do boja inak
Nad zvýšením veku odchodu do penzie či zmenou valorizácie však rezort práce neuvažuje. "Ministerstvo práce má v záujme udržať existujúce štandardy pre poberateľov dôchodkov prostredníctvom súčasného spôsobu valorizácie a neodporúčame zmenu valorizácie, ktorá by mohla negatívne vplývať na pomer dôchodku k priemernej mzde a už vôbec nie v čase hospodárskej krízy,“ reagovala Daniela Rodinová z mediálneho odboru rezortu. Povinný druhý pilier však tiež nehrozí. Práve jeho dobrovoľnosť totiž vychádza z Programového vyhlásenia vlády. Podľa Rodinovej rezort práce "bojuje“ proti nepriaznivému demografickému vývoju takmer všetkými svojimi opatreniami. Jedným z nich je aj príspevok na podporu prvého, druhého a tretieho dieťaťa, ktorý presahuje 830 eur.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:24