StoryEditor

Pravidlá na rast dôchodkov sa zmenia. Nie je jasné, ako

28.06.2010, 00:00

Najdôležitejšie a najzásadnejšie opatrenie, ktoré podľa ekonómov potrebuje dôchodkový systém -- predĺženie veku odchodu do dôchodku, v programových tézach štyroch stredopravých strán chýba. Jasné je však to, že chcú zmeniť aspoň systém, podľa ktorého sa dôchodky zvyšujú, teda valorizáciu. Na muške majú aj zavedenie minimálneho garantovaného dôchodku vo výške životného minima a taktiež zákaz súbehu penzie a mzdy pri zamestnaní vo verejnej a v štátnej správe.

Zatváranie nožníc
Či obsah programových téz zaručuje, že nová vláda počas nasledujúcich štyroch rokov vek odchodu do penzie nepredĺži, kandidát na ministra práce a podpredseda SaS Jozef Mihál povedať nevedel. "Nevieme, čo bude. Nechceme siahať nikomu na dôchodky a budeme sa snažiť ušetriť najmä na verejných obstarávaniach. Už však dostávam signály, že nás nečakajú príliš dobré čísla. Naozaj je veľmi predčasne sa teraz k čomukoľvek vyjadrovať, pokým nepoznáme skutočnú situáciu a stav vo verejných financiách." Podľa neho sa nedá ani vopred konkretizovať, ako bude vyzerať zmena valorizačného systému dôchodkov zo Sociálnej poisťovne. Podľa podpredsedu KDH Antona Marcinčina je dôležité, aby zúžili priestor roztvorených nožníc medzi ľuďmi, ktorí majú vysoké dôchodky a tými, ktorí ich majú naopak žalostne nízke. "Dá sa to urobiť tak, že časť penzie z prvého piliera by bola pevná suma. Jej výška by závisela od počtu rokov, koľko do systému dôchodca prispieval. Druhá časť by bola pohyblivá, podľa toho, koľko do systému dal peňazí," myslí si podpredseda Most-Híd Ivan Švejna.

Nedostatočné tézy
Podľa analytika Tatra banky Juraja Valachyho by bolo dobrým riešením zvyšovať dôchodky len o infláciu, teda o rast cien. "Tézy sa nevenujú dostatočne problémom prvého piliera. Nespomína sa predĺženie veku odchodu do dôchodku a ani zmena valorizácie nie je jasná," dodal šéf INEKO Peter Goliaš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:32