StoryEditor

Fico nebude na ľuďoch šetriť

30.09.2009, 00:00

Vláda sa vo volebnom roku na uťahovanie opaskov nechystá, čo potvrdzuje aj včera na poslednú chvíľu predstavený štátny rozpočet. Kabinet Roberta Fica plánuje v roku 2010 zachovať všetky doterajšie dávky a pridať aj nové. Valorizovať bude dôchodky, rodičovské príspevky, aj naďalej bude bonifikovať hypotéky a najnovšie aj mladomanželské pôžičky. O viac než dve percentá by mali ísť hore aj platy učiteľov a o niečo menej platy vo verejnej správe. "Ľudia nebudú platiť daň za špekulantov v Spojených štátoch, ktorí spôsobili krízu,“ ubezpečuje premiér.

Aj škrty
Výdavky ministerstiev sa majú znížiť takmer o 0,8 miliardy eur. Podľa opozície je to málo a vláda aj naďalej plytvá. Odborníci ambíciu šetriť chvália, no pochybujú, či sa v roku volieb aj naplní. Okrem toho sa obávajú, či sú takéto úspory dlhodobejšie udržateľné. Ak ide totiž len o stop nákupom papiera či áut, môže ísť len o jednorazové škrty.

Eurofondy pomôžu
Celkovo však výdavky stúpnu oproti tomuto roku takmer o 2,2 miliardy eur, no pôjde najmä o peniaze z Európskej únie. Kabinet chce totiž výrazne zrýchliť čerpanie eurofondov. Dohromady by sa na budúci rok malo z peňazí únie a národného spolufinancovania minúť takmer 3,6 miliardy eur. Podľa odborníkov sa to dá len ťažko dosiahnuť. "Otázna je tiež transparentnosť použitia takého obrovského rastu výdavkov vzhľadom na doterajšie kauzy spojené s čerpaním eurofondov,“ hovorí Peter Goliaš z inštitútu Ineko.

Prečítajte si aj:
Vláda varí rozpočet z eurofondov

Štátny rozpočet. Vláda tvrdí, že na budúci rok bude šetriť. Zároveň však ubezpečuje, že bude valorizovať dôchodky, všetky sociálne dávky, plánuje bonifikovať hypotéky aj nové mladomanželské pôžičky. Zvýšiť sa majú aj platy vo verejnej správe. Opozícii v rozpočte chýba riešenie krízy.

Sociálnych nepokojov na Slovensku sa neobávam

Rozhovor. Viceprezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj, bývalá ministerka financií SR, Brigita Schmögnerová pre HN:

Vláda chce v budúcom roku minúť o vyše dve miliardy eur viac ako v tomto, pritom tvrdila, že začne šetriť. Je to podľa vás normálne?
Neviem to komentovať, lebo zatiaľ nepoznám štruktúru výdavkov. Hoci sa kríza v budúcom roku pravdepodobne zmierni, jej dozvuky určite ešte budú trvať. Rastu výdavkov sa preto nemožno čudovať. Dôležité je však ich využitie. Časť z nich sa totiž bude musieť dať na sociálne zabezpečenie ľudí. Otázne je, ako sa použijú ostatné peniaze a či z dlhodobého hľadiska budú znamenať pokrok Slovenska v konkurencieschopnosti alebo nie. Jedným z východísk z krízy je napríklad investovanie do inovácií a vzdelania.

Anketa: Ako hodnotíte návrh štátneho rozpočtu na rok 2010?

Viliam Páleník, ekonóm SAV
Vláda sebavedomo hovorí, ako ho dobre pripravila. Veľmi málo pozornosti však venovala a len tak „mimochodom“ oznámila zmeny v tohtoročnom rozpočte. Tým sa priznáva, že ministerstvo financií prešlo za rok od konzervatívnych prognóz k optimistickým a zároveň aj to, že sa vlani na jeseň pri zostavovaní rozpočtu mýlilo. Snahu vlády využiť v budúcom roku asi 3,5 miliardy z eurofondov považujem za príliš optimistické predsavzatie. Nie je jasné, na čo sa použijú. Rozpočet nezakladá žiadne zmeny v zlepšovaní štruktúry ekonomiky. Ani v oblasti prispôsobovania vzdelávania potrebám trhu práce, ani pri zvyšovaní kvality pracovnej sily.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:06