StoryEditor

Kvôli dôchodkom môžu stúpnuť dane

12.10.2010, 00:00

Nákupy v potravinách, či využívanie služieb môže od nového roka zdražieť ešte výraznejšie, ako avizovala vláda Ivety Radičovej. V hre je totiž zvýšenie DPH zo súčasných 19 percent až na 21, namiesto pôvodných 20 percent. Takéto riešenie podporuje podpredseda KDH Július Brocka, podľa ktorého je vyššie zdanenie spotreby výhodnejšie ako šetrenie na rodičovských príspevkoch či na dôchodkovom systéme. "Ak bude dohoda medzi koaličnými stranami, že rodičovský príspevok pre všetkých bude 256 eur, ja prvý to budem podporovať aj v kontexte s úvahami o úprave DPH,“ hovorí Brocka.



Matky dostanú viac
Po včerajšom rokovaní Koaličnej rady premiérka na priamu otázku o možnom zvýšení DPH až o dve percentá neodpovedala. Brockovi sa už jedna zmena nedávno podarila presadiť - zvýšenie rodičovských príspevkov pre matky, ktoré pred tehotenstvom nepracovali. Kategória, kam patria dve tretiny Slovákov a Sloveniek na rodičovskej dovolenke, dostane mesačne 190 eur, namiesto súčasných 164.
Výsledkom však bolo aj súčasné zníženie dávok pre mamičky, ktoré pracovali.

Penzie bez zmien
Práve tým by podľa Brocku mohol štát vyjsť v ústrety, ak by výraznejšie zvýšil DPH. Okrem toho by sa tak mohol vyhnúť nepopulárnym zmenám v dôchodkovom pripoistení. V rámci nich sa má napríklad zrušiť daňová úľava na životné poistky či na tretí pilier. S tým Brocka nesúhlasí.

Doteraz si totiž zamestnanci mohli odrátať od základu dane z príjmu sumu, ktorú na takéto dlhodobé sporenie vynakladali. Daňový základ si dnes môžu znížiť maximálne o 400 eur. Ak sa to zmení, v praxi to znamená zvýšenie ročnej dane pre sporiteľov o 80 eur.
Brocka by tiež uvítal, keby vláda nesiahala ani na druhé zvýhodnenie dôchodkového pripoistenia, ktorým je oslobodenie peňazí, ktoré firmy odkladajú na dôchodok svojim zamestnancom, od odvodov.

Zamestnávatelia majú podľa doterajšieho Mihálovho návrhu platiť odvody aj z peňazí, ktoré za svojich zamestnancov odvádzajú do tretieho piliera. Zvýšenie DPH na 21 percent podľa Brocku zabezpečí dostatok zdrojov aj na ponechanie tejto výhody.

Rozhodnú strany
Ani včera nebolo isté, či Brockove návrhy majú nádej na úspech. Koaličná rada o nich totiž do noci nerozhodla. Poslanec koaličnej SDKÚ-DS Miroslav Beblavý o ich šanci pochybuje. Nepáči sa mu, že by tým väčšina Slovákov, ktorí cez nákupy v obchodoch platia DPH, doplácali na užší okruh ľudí, ktorí poberajú rodičovský príspevok.

Riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš zase vláde odkázal, aby namiesto zvyšovania daní šetrila. "Keď chcú zvyšovať dávky, mali by hľadať úspory vo svojich výdavkoch,“ hovorí.

Brocka však pripustil, že svoj návrh bude presadzovať, len ak sa na ňom dohodne Koaličná rada.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:26