StoryEditor

Mikloš si posvieti na zákaz zisku zdravotných poisťovní

27.07.2010, 13:23
Autor:
TASRTASR

Nové vedenie rezortu financií v týchto dňoch analyzuje právny stav v súvislosti s medzinárodným sporom, ktorý kvôli zákazu zisku vedú voči SR akcionári súkromných zdravotných poisťovní. Práve dnes sa mal nový minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) stretnúť s právnym zástupcom rezortu v tejto veci, medzinárodnou spoločnosťou Skadden Arps Slate Meagher & Flom LLP, potvrdilo TASR komunikačné oddelenie ministerstva.

Legislatívnu úpravu zakazujúcu zdravotným poisťovniam tvorbu zisku zaviedla od roku 2008 predchádzajúca vláda pod vedením Roberta Fica (Smer-SD). Nová vládna koalícia, ktorá vznikla po tohtoročných parlamentných voľbách, to považuje za zlé opatrenie, ktoré treba zvrátiť. Podľa jej programových téz by sa mala tvorba zisku zdravotných poisťovní za jasne stanovených pravidiel opäť obnoviť.

Holandský akcionár zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorá patrí pod finančnú skupinu Penta, zažaloval Slovensko v januári 2009 na medzinárodnom arbitrážnom súde. Spoločnosť HICEE žiadala za zmarenie svojej investície ešte pred arbitrážou odškodné vo výške okolo 0,5 miliardy eur. Štát však výzvu na dohodu o mimosúdnom vyrovnaní odmietol. O arbitráži uvažoval aj holandský akcionár Union zdravotnej poisťovne Eureko B.V. a rakúska spoločnosť E.I.C., majoritný akcionár zdravotnej poisťovne Apollo. TASR sa tejto problematike venovala aj v rozhovore z 28. júla minulého roka pod názvom "Novela o zdravotných poisťovniach má slabé miesta".

V súvislosti s novou legislatívnou úpravou začala vlani v novembri voči Slovensku konanie aj Európska komisia (EK). "Zdá sa, že rozhodnutie o absolútnom zákaze používania zisku súkromných zdravotných poisťovní na iné účely, než je poskytovanie zdravotnej starostlivosti, predstavuje neodôvodnené obmedzovanie slobody pohybu kapitálu," uviedol vtedy hovorca komisára pre vnútorný trh Oliver Drewes. Ministerstvo zdravotníctva však trvalo na tom, že pri zavedení zákazu zisku zdravotných poisťovní postupovalo v súlade s platnou legislatívou.

Tzv. formálne oznámenie, ktoré EK zaslala slovenskej vláde, je prvým krokom v trojstupňovom právnom konaní. SR má v takom prípade dva mesiace na to, aby poslala komisii svoje vyjadrenie. Ak Brusel nebude s odpoveďou spokojný, nasleduje druhý krok v podobe zaslania tzv. odôvodneného stanoviska. Daný štát má následne na reakciu opäť dva mesiace. Ak ani v tomto štádiu EK nepresvedčí, v poslednej fáze nasleduje predvedenie krajiny pred Európsky súdny dvor (ESD).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:20