StoryEditor

Babiš odstavil Kellnera. Je najbohatší u nás aj v Česku

Keď sa Andrej Babiš pred pár rokmi obzeral po kúpe firiem v západnej Európe, aby ich priradil do svojho priemyselného impéria Agrofert, hovoril o tom, že sa chce stať "jednotkou v Česku a blízkom okolí".

Už vtedy pod jeho holding patrila viac ako stovka podnikov. Dnes ich vlastní vyše 150, majetkovú účasť má v ďalšej stovke firiem a popri českom, slovenskom a nemeckom trhu začal vlani atakovať aj maďarský. Zjavne aj preto je dnes Babiš jednotkou doslova.

Podľa rebríčka portálu motejlek.com je najbohatším medzi Čechmi a Slovákmi a vyradil tak zo skupiny PPF aj najmajetnejšieho Stredoeurópana podľa Forbesu Petra Kellnera.

"Jeho majetok je dnes minimálne 50 miliárd českých korún (736,4 milióna eur),“ povedal pre HN zostavovateľ rebríčka Miroslav Motejlek. Hoci päťdesiatpäťročný Babiš účinkovanie v rebríčkoch odmieta, netají sa tým, že nakupovanie a zlučovanie firiem ho stále baví.

Vyraďovanie súperov
Ešte vlani mal podľa Motejlka majetok 60 miliárd českých korún, no kríza, najmä v chemickom sektore, urobila svoje. Priznáva to aj riaditeľ Agrofertu pre akvizície a fúzie Libor Nemeček. "Hlavne v prvom polroku na tom boli naše firmy z chemického sektora dosť zle. Len v závere sa kríza odrazila aj na firmách z agrosektora,“ zhodnotil pre HN. Holding, v ktorom jediným vlastníkom je práve Babiš, zarábal vlani aj na akvizíciách, no ako pripomínajú analytici, dopomohlo aj posilnenie českej koruny k doláru a víťazstvo s poľským PKN Orlen v súvislosti s niekdajšou privatizáciou Unipetrolu, kde si po vyhratej arbitráži Agrofert polepšil o 105 miliónov eur. "Okrem toho jeho firmy patria do sektorov, kde bol vlani pokles nekonsolidovaných tržieb len do päť percent,“ podotkol analytik Redbaenk Radek Musil.

Napriek tomu mu Forbes priradil tento rok len "štartovací“ majetok jednu miliardu dolárov (726,8 milióna eur), čím zaostal za Kellnerom či Zdeňkom Bakalom.
"Nesúhlasím, že by mal Petr Kellner či Zdeněk Bakala väčší majetok. Forbes totiž vychádza pri majetku aj z ocenenia firiem na burze, čo sa v prípade firiem Agrofertu uplatniť nedá. Snažili sme sa preto pri tomto rebríčku brať do úvahy aj odhady hodnôt jeho firiem, keby boli na burze. Pritom jeho majetok by tak mohol dosiahnuť až 150 miliárd (6,1 miliardy eur),“ hovorí. Babiš sa zatiaľ na burzu nechystá. Ako nedávno povedal v jednom z rozhovorov, prevážili vraj argumenty, že by stratil slobodu a flexibilitu. "Máme dostatok úverových zdrojov a kapitál z burzy zatiaľ nepotrebujeme,“ znela jeho odpoveď. O majetku sa však nechcel baviť už v marci: "Nikto sa ma nepýtal na výsledky, tak neviem, odkiaľ informácie zobrali,“ tvrdil. Svoj postoj nezmenil ani teraz, hoci osobné stretnutia s Babišom nám Miroslav Motejlek tento raz potvrdil.

Slovenský Čech
V podstate v obdobnom rebríčku českého Týdne bol už pred časom odhad jeho majetku na 35 až 48 miliárd eur (do dvoch miliárd eur). Rodený Bratislavčan, ktorý dnes s rodinou žije v Průhoniciach pri Prahe, dodnes tvrdí, že vysoká škola nie je patentom na rozum. Viac sa vraj spolieha na intuíciu, ktorú využíva pri obchodoch. Napriek tomu vďaka otcovi diplomatovi mohol študovať v Ženeve aj v Bratislave. Po skončení školy získal prácu v podniku zahraničného obchodu Petrimex, cez ktorý pôsobil aj v zahraničí. Po revolúcii síce upadol do nemilosti, no stihol ešte urobiť biznis svojho života. Odišiel do Česka a založil tam českú pobočku Petrimexu - základu Agrofertu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:32