StoryEditor

Mýtny tender vyjde draho

29.09.2010, 00:00
Európska komisia nás zrejme zažaluje za sporný tender na elektronické mýto na Európskom súdnom dvore.

Podľa nej totiž štát neprávom zo súťaže vylučoval konkurenčných uchádzačov a víťaznému Skytollu neskôr poskytoval výhody nad rámec kontraktu. Slovákom dá teraz dva mesiace na to, aby problém odstránili alebo vysvetlili. To sa však podľa oslovených právnikov nedá, keďže systém je už v prevádzke. "Nie je možné problém odstrániť, lebo už došlo k uzavretiu zmluvy,“ hovorí právnik Maple and Fish Viliam Karas. Podľa neho hrozia Slovensku niekoľkostotisícové pokuty. Bývalý minister Ľubomír Vážny, ktorý je za tender zodpovedný, ho napriek tomu obhajuje.        

Slovensku hrozí žaloba
Zlé správy zvestoval novému ministrovi Jánovi Figeľovi eurokomisár pre vnútorný trh Michel Barnier. "Pokračujeme v skúmaní tohto prípadu a v stredu (29. 9., pozn. HN) navrhnem kolégiu komisárov, aby Slovensku zaslalo svoje stanovisko,“ hovorí Barnier.

V ňom by podľa viacerých médií mala byť požiadavka na odstránenie chýb, ktoré Národná diaľničná spoločnosť v tomto tendri spravila. Následkom nich totiž vyhrala najdrahšia firma Skytollu.

Okrem toho získala pri spúšťaní mýta viaceré výhody nad rámec zmluvy. Mohla napríklad vyberať dodatočný poplatok jedno euro za poskytnutie palubnej jednotky. Okrem toho ušetrila na takzvanom tranzitnom ticketingu, v rámci ktorého namiesto nákladnejšej palubnej jednotky poskytovala vodičom lístky.

Slováci zrejme neuspejú
Žalobám za všetky tieto chyby sa Slovensko podľa právnikov nevyhne. Ich odstránenie, ktoré požaduje Brusel, totiž podľa nich nie je možné. "Predpokladám, že problém spočíva v súťaži. Odstránenie problému by teda muselo spočívať v novej súťaži, a to sa mi zdá za hranicou rozumnej predstavy,“ hovorí právnik a poslanec parlamentu za KDH Radoslav Procházka.

Ak Slovensko na súd pôjde, výsledný verdikt sa podľa Procházku dozvieme zhruba o rok a pol. Ak sa rozhodne v neprospech Slovenska, na rad by mala prísť druhá žaloba eurokomisie, kde by už malo ísť o sankcie, dodáva právnik Viliam Karas.

Firmy sa potešia
Sankcie však podľa právnikov nie sú tým najväčším strašiakom. "Skôr sa obávam toho, že súd skonštatuje, že došlo k porušeniu pravidiel, čo by mohlo mať tragické dôsledky z hľadiska povinnosti štátu nahradiť škodu neúspešným uchádzačom,“ vysvetľuje Procházka.
Okrem toho môže Slovensko podľa Karasa pre tento prípad prísť o časť svojej reputácie.

Minister a exminister
Exminister Ľubomír Vážny tvrdí, že diaľničná spoločnosť pravidlá únie neporušila. Opiera sa o viaceré rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie a súdov, podľa ktorých bol tender čistý. Jeho nástupca Figeľ prisľúbil, že vo Vážneho kauze bude "dôsledne obhajovať záujmy Slovenska“, Vážny mu zase prisľúbil súčinnosť. Na odvrátenie hroziacej žaloby má tento tandem zhruba dva mesiace. "Potom preskúmame odpoveď Slovenska a budeme musieť vyniesť ďalšie rozhodnutie, či vec posunieme na Európsky súdny dvor, alebo to nebude potrebné,“ hovorí komisár.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:08