StoryEditor

"Zlaté" víno v supermarketoch nemajú

26.12.2010, 23:00
Väčšina vín v obchodných reťazcoch je ledva priemerná. Niektoré boli až odporné.

Sviatky bez vína by nemali tú správnu atmosféru. Väčšina domácností si preto jednu či dve fľašky bieleho alebo červeného kúpi. Nedajte sa však oklamať. Niektoré majú na etiketách napísané, že je "šľachtické“, "exkluzívne“, alebo že je to "poklad“. Supermarkety síce ponúkajú veľký výber druhov a značiek, ale mnohé majú od dobrej kvality ďaleko.

Potvrdil to test 65 vzoriek domácich a zahraničných vín, ktorý urobili pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v spolupráci s HN. "Väčšina vín, ktoré sme hodnotili, bola priemerná až podpriemerná,“ zhrnul výsledky vedúci oddelenia kontroly vína Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Marek Závracký. V supermarketoch sa však nájdu aj dobré, ale zároveň drahšie druhy. Lacnejších a menej kvalitných vín však majú v ponuke oveľa viac.

Test zlato nenašiel
Vzorky hodnotilo päť odborníkov - degustátorov. Posudzovali chuť, vôňu a vzhľad. Keby tieto vína súťažili, ani jedno by nezískalo zlatú medailu, teda najmenej 90 bodov zo 100-bodovej hodnotiacej škály. Strieborná by sa ušla len štyrom červeným vínam, ktoré získali od 85 do 87 bodov.
"Pri víne do jedného eura za fľašu sa kvalita čakať určite nedá. Pri cenách od dvoch do štyroch eur už môže byť víno dobré, ale, žiaľ, aj nekvalitné. V tejto kategórii sa dosť ťažko orientuje,“ pripomenula výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku Jaroslava Kaňuchová-Pátková. No ani niektoré drahšie moky v našom teste neoslnili. Naopak, predajca ich bude musieť z pultu stiahnuť.

Najlepší, ale nie vynikajúci
Najlepšie víno bolo červené z rakúskeho Burgenlandu - Blaufränkisch selektion, ktoré predáva sieť Terno. "Bolo najkrajšie zo všetkých,“ povedal Závracký. Tesne za ním sa umiestnilo španielske Tempranillo, ktoré tiež ponúka Terno. Svätovavrinecké od slovenského vinára Matyšáka a Modrý portugal pripravený v spoločnosti Templářské sklepy Čejkovice, získali po 85 bodov. Chemický rozbor svätovavrineckého však ukázal, že obsahuje viac alkoholu ako by mal. Firma Víno Matyšák deklaruje 13 percent alkoholu, no v skutočnosti ho bolo o jedno percento viac. "Je to síce chyba, ale výrobca tým zákazníka neoklamal,“ zhodnotil Závracký.

Najlepšia štvorica bielych vín získala 86 a 84 bodov. Striebro tak patrí len španielskemu Chardonnay od distribútora Provino Bratislava. Ostatné - bronzové vyrobila moravská spoločnosť Templářské sklepy. "Potešilo by ma, keby dostali o tri body viac, ale aj tak som s výsledkom spokojný,“ reagoval Pavel Pastorek z Templářských sklepov. "Až vína, ktoré dosiahnu aspoň 70 bodov, sa dajú považovať za nápoj, ktorý má charakter vína,“ upozornil Závracký.

Sklamali známe značky
"Niektoré vína vzbudzovali priam odpor,“ konštatovala inšpektorka vína Jarmila Landová. "Je smutné, že vianočný a novoročný trh je zásobený aj takýmito 'patokmi',“ dodala. Prepadákom, so ziskom len 45 bodov, je chorvátske červené víno Benkovic, od dovozcu Feri chemical Bratislava. Aj toto víno predáva Terno. "Jeho vôňa a chuť sú nečisté, je oxidované a zakalené,“ vyhodnotili degustátori. Firma však tvrdí, že ho už nedováža a v predaji bolo len náhodou. "S Benkovičom už nespolupracujeme. Teraz vozíme vína z Macedónska,“ reagoval konateľ Feri chemical Suad Blentič. V teste však neuspeli ani viaceré vína tradičných značiek. Napríklad maďarské Egri Merlot z COOP Jednoty, ktoré malo plesnivú chuť a bolo zoxidované. Podobne dopadli aj maďarský Merlot, ktorý bol kyslý, a Egri Cuvée, ale aj slovenský Cabernet Sauvignon od spoločnosti Pivnica Tibava.

V kvalite neobstálo ani kalifornské Zinfandel rose z Lidlu. "Jeho intenzívna jahodová chuť ide totiž až do zápachu,“ zhodnotil Závracký. Z pultov COOP Jednoty sa musí stiahnuť aj chuťovo inak dobré talianske červené víno NERO d´Avola. Malo menej alkoholu, ako tvrdí výrobca. "Veľmi nás mrzí, že aj naše vína sú zle hodnotené,“ povedal HN Martin Katriak z COOP Jednoty Slovensko. Reťazec už o tom rokuje s dodávateľom a hľadá riešenie. Jednota podľa Katriaka predáva vína, ktoré prešli výberovým konaním. "Ale za obsah fľaše, žiaľ, ručiť nemôžeme,“ dodal.

Vína bez poézie
Vo väčšine hodnotených vín nebola "žiadna poézia“, dodal k testu Závracký. Podľa neho sa tiež potvrdilo, že osem až desať percent vín predávaných na Slovensku má nejakú chybu. Ak chce zákazník kúpiť kvalitné víno, mal by ísť radšej do vinotéky alebo priamo k výrobcovi. Pastorek pripomína, že hodnotenie vína je ako krasokorčuľovanie alebo gymnastika. Pri nich sa tiež posudzuje aj umelecký dojem. Výsledok môže byť subjektívny, lebo závisí aj od pocitu hodnotiteľa.

01 - Modified: 2004-02-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Export Jukosu stúpol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:32