StoryEditor

Slovensko maródilo. Diagnóza kríza

11.03.2010, 23:00

"Dobrý deň, sused, čo vás bolí? Kríza." Nie vtip, ale pravdepodobné vysvetlenie obrovského nárastu maródov na Slovensku v minulom roku. Ich počet totiž stúpol najviac za posledných šesť rokov.

Kým vlani zostalo doma v priemere takmer stotisíc ľudí, v roku 2008 ich bolo permanentne chorých v priemere 80-tisíc. Za týmto nárastom môže byť podľa ekonóma Petra Goliáša z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy práve situácia na trhu práce. "Myslím si, že ide o zneužívanie práceneschopnosti. Keď mali dostať výpoveď, dali sa vypísať." Ako to bude vyzerať v tomto roku, bude závisieť od vývoja na pracovnom trhu.

Najviac sa liečil východ
Bratislava tradične dopadla najlepšie aj v tejto štatistike Sociálnej poisťovne. Naopak, východ bol k chorobám náchylnejší najviac. Hlavne tam, kde je najvyššia nezamestnanosť. V okresoch Stará Ľubovňa, Stropkov či Vranov nad Topľou sa liečilo v minulom roku od 173- do 210-tisíc ľudí. Okres Stropkov, kde takmer 18 percent ľudí nemá prácu, pritom drží prvenstvo v najdlhšom období maródovania. Jeden Stropkovčan zostal doma priemerne viac ako dva mesiace. "Dá sa to vysvetliť práve tým, že ľudia, ktorým hrozilo prepustenie, išli na maródku. Sledujem však už, že zamestnávatelia si na to dávajú pozor," reagoval prednosta mesta Metod Burák. Podľa neho, keď vidia, že niekto je PN často, bez významnejšieho dôvodu, dostáva sa medzi prvých kandidátov na "vyhadzov". "Firmy už na takých špekulantov dozrievajú."

Umývam okná. Zn. PN
"Mnohokrát sa stávalo, že vo firmách odevného priemyslu dochádzalo ku koncu roka k čerpaniu práceneschopnosti. Jednoducho ženy potrebovali doma upratať, poumývať okná či nakúpiť," hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Podľa neho zneužívanie PN je problémom celého systému. "Otázkou je, čo s tým chce robiť ministerstvo práce, keďže firmám to spôsobuje len problémy a vyššie náklady." Napríklad, keď dostane zamestnanec nesprávne echo, že v práci končí a zrazu "ochorie", firma ho musí niekým nahradiť.
Samotný rezort práce to tiež považuje za nemalý problém. "Ministerstvo práce priebežne posilňuje kompetencie a právomoci Sociálnej poisťovne aj smerom k intenzite vykonávania kontrol na zamedzenie možnosti zneužívania práceneschopnosti," povedal hovorca rezortu Michal Stuška.

Koľko nezamestnaných, toľko "chorých"
Ako bude choré Slovensko v tomto roku, bude podľa zamestnávateľov, ako aj ekonómov závisieť od vývoja nezamestnanosti. "Ak bude naďalej rásť, tak aj podiel práceneschopných bude naďalej vysoký," myslí si Goliáš. Podľa Hoštáka to bude rovnaké ako vlani. "Všeobecne sa neočakáva zlepšenie situácie na trhu práce."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 06:16