StoryEditor

Prichádza pravda o Ficovom míňaní

23.06.2010, 00:00

To, čo ministerstvo financií od začiatku roka tají, je vonku. Podľa zdrojov HN už Počiatkov rezort priznal, že na daniach tento rok vyberie o 800 miliónov eur menej, ako mal v pláne. Keďže tomu Ficova vláda neprispôsobila míňanie, problém zavesila na krk novému kabinetu. Takisto ako rastúcu sekeru Sociálnej poisťovne a chýbajúce stámilióny v dopravných firmách. "Na takzvané hospodárenie bývalej vlády ľudia doplatia, ale ešte nevieme povedať ako,“ hovorí ekonóm Mostu-Híd Ivan Švejna.
Ministerstvo financií prognózu daňového výpadku včera odmietlo komentovať s tým, že tak urobí dnes.
 

Šetrenie v nedohľadne
Strany tvrdia, že pri všetkej snahe šetriť bude "skrotenie“ stámiliónovej sekery takmer vylúčené. "Pochybujem, je to obrovská suma,“ povedal Vladimír Tvaroška z SDKÚ-DS.

Stovky miliónov by sa dali ušetriť napríklad zrušením rozbehnutých tendrov na diaľnice, železnice či na IT technológie. Strany však sľubujú nové cesty aj informatizáciu verejnej správy.

Podľa analytikov by im nepomohlo ani prepúšťanie, lebo by museli vyplácať odstupné. Znižovanie sociálnych dávok či platov štátnych zamestnancov im zase neumožňuje legislatíva. "Bez zmeny zákonov by to bolo ťažké,“ povedal riaditeľ inštitútu Ineko Peter Goliaš.

Podľa ekonóma Slovenskej sporiteľne Juraja Bartu je však šetrenie napriek tomu namieste. "Ak chceme znížiť deficit v ďalších rokoch, tie opatrenia by sa mali spraviť ešte tento rok,“ hovorí.
 

Padá takmer všetko
Ekonómovia rodiacej sa koalície zatiaľ o konkrétnych riešeniach hovoriť odmietajú. Zatiaľ si chcú zmapovať stav verejných financií. Už teraz im je však jasné, že budú mať problém.

Výrazne sa podľa analytika Tatra banky Juraja Valachyho prepadli príjmy z DPH, ktoré závisia predovšetkým od domácej spotreby. Takisto aj daň z príjmu fyzických osôb, keďže je vysoká nezamestnanosť, aj firemná daň z príjmu, keďže podnikom klesli zisky viac, ako sa čakalo.
 

Obce v kríze
Práve mizerné zamestnanecké dane dostali do vážnych problémov samosprávy, pre ktoré predstavujú najdôležitejší zdroj príjmov. Podľa Milana Mušku zo Združenia miest a obcí Slovenska sa v prvom polroku vybralo dokonca o 228 miliónov eur menej ako v rovnakom období vlani. A to napriek tomu, že slovenská ekonomika svoje straty už tento rok doháňa. Dôvodom je podľa Valachyho pretrvávajúca vysoká nezamestnanosť a nízky rast miezd.

Obce podľa Mušku doplácajú aj na to, že ministerstvo nezverejnilo včas svoju daňovú prognózu. Pri plánovaní výdavkov sa totiž museli opierať o vlaňajšie odhady, a tie sú už niekoľko mesiacov nereálne. Výsledkom podľa neho teraz je, že obce nevedia splácať svoje záväzky. "Sú takí, ktorí neplatia faktúry, aj takí, ktorým hrozí, že nebudú mať na výplaty,“ dodáva Muška. Zároveň žiada objektívnu prognózu, aby si samosprávy vedeli zrátať svoje možnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:11