StoryEditor

Veľký tresk v penziách sa nekoná. SDKÚ je proti

01.12.2010, 23:00

Vláda mieni, parlament mení. Dlho avizovaná zmena valorizácie dôchodkov, ktorá je súčasťou novely zákona o sociálnom poistení, sa totiž s najväčšou pravdepodobnosťou neudeje. Proti zvyšovaniu dôchodkov o pevnú sumu sa totiž postavili okrem opozície aj poslanci koaličnej SDKÚ-DS. Podľa poslanca strany Ľudovíta Kaníka by sa touto zmenou postupne znižovala kúpna sila dôchodkov okolo pol milióna ľudí. Teda tých, ktorí poberajú vyššie penzie. "Navrhujem ponechať súčasný mechanizmus zvyšovania dôchodkových dávok a úrazových dávok," povedal včera v rozprave poslanec Zoltán Horváth (SDKÚ-DS). "A to z dôvodu, že mechanizmus, navrhovaný vo vládnom návrhu, potiera princíp zásluhovosti a znevýhodňuje poberateľov dôchodkov, ktorý sa na financovaní dôchodkového systému podieľali väčšou mierou." O celej novele zákona majú poslanci hlasovať dnes predpoludním.

Problém s KDH
Minister práce Jozef Mihál (SaS), z ktorého pera navrhovaná úprava pochádza, argumenty poslancov akceptoval. Podľa jeho hovorkyne Slavomíry Sélešovej, ak sa úprava neschváli teraz, tak to bude v inej novele. Zmena valorizácie mala totiž platiť od roku 2012. "Je dostatok času na to, aby sme v rámci veľkej sociálnej novely, ktorá sa bude týkať priebežného dôchodkového systému, nastavili parametre valorizácie dôchodkov. Chceme ju nastaviť tak, aby reálna hodnota vyšších dôchodkov bola zachovaná," reagovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Nápad prehodnotiť celý systém odznova sa pozdáva aj Ivanovi Švejnovi z Mostu-Híd. "Nie som presvedčený, že takýto návrh by bol správny." Ako sa už pomaly stáva pravidlom, problém postaviť sa na stranu troch koaličných partnerov budú mať zrejme kresťanskí demokrati. Podpredseda KDH Július Brocka sa totiž včera vyjadril, že takýto pozmeňovací návrh novely podporovať nebude.

Len o infláciu
Princípom navrhovanej úpravy bolo znižovať rozdiely medzi nízkymi a vysokými dôchodkami. Každý dôchodca bez ohľadu na výšku penzie si mal od roku 2012 prilepšiť o rovnakú sumu. Tá sa mala určovať pomocou násobku inflácie a priemerného dôchodku. Ekonómovia takéto riešenie kritizovali už skôr. "Lepšie by bolo, ak by sa dôchodky valorizovali len o infláciu, teda o rast cien," konštatoval šéf Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO Peter Goliaš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:02