StoryEditor

Druhý pilier bude zarábať po voľbách

12.05.2010, 00:00

Sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri budú po voľbách s najväčšou pravdepodobnosťou opäť zarábať. Šesť z ôsmich politických strán s reálnou šancou sa dostať do parlamentu, chce totiž zrušiť investičné mantinely, ktoré zaviedla vláda Roberta Fica v polovici minulého roka. Dôvodom má byť súčasná nefunkčnosť kapitalizačného piliera. "Určite s tým súhlasím, pretože za súčasného stavu dôchodkové správcovské spoločnosti nie sú motivované investovať do rizikových cenných papierov a v konečnom dôsledku na to doplácajú sporitelia. Bolo by dobré, aby druhý pilier mohol investovať do akcií, ktoré majú z dlhodobého hľadiska najväčší potenciál byť výnosné,“ povedal šéf Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy INEKO Peter Goliaš. O "návrat do starých čias“ sa chcú postarať SDKÚ-DS, SaS, KDH, SMK, Most-Híd a ĽS-HZDS.


Iný fond, iný horizont
Nová legislatíva, ktorá zabraňuje DSS-kám investovať do rizikových cenných papierov, platí od júla minulého roka. Pozmeňovací návrh poslanca Roberta Madeja (Smer-SD) zaviedol do systému polročných investičný horizont, čo v praxi znamená, že keď za toto obdobie vyrobí dôchodková spoločnosť svojmu klientovi stratu, musí ju doplatiť z vlastného vrecka. Naopak, keď sporiteľovi zarobí, má nárok na poplatok z výnosu. Podľa ekonómov je to však pre funkciu kapitalizačného piliera neprekonateľná prekážka. Správcovia úspor totiž nevedia odhadnúť, ako sa napríklad zachovajú akcie za také krátke obdobie. Niektoré strany si tak vedia predstaviť, že princíp "garancie“ by zostal zachovaný, len by sa zmenil čas - teda súčasných šesť mesiacov. "Buď to treba predĺžiť na tri roky, alebo určiť pre každý dôchodkový fond iný horizont. Rastový by mal najdlhší, vyvážený stredne dlhý a pri konzervatívnom by mohol zostať ten, ktorý je aj dnes,“ hovorí podpredseda Most-Híd Ivan Švejna.

Mladí povinne
Opätovné zavedenie povinného vstupu do druhého piliera pre mladých ľudí, ktorí vstupujú prvýkrát na trh práce, sa javí ako ďalšia možná reálna zmena v dôchodkovom systéme. Palec smerom nahor by zdvihli rovnaké strany ako v prípade rušenia investičných mantinelov. Vystačiť by si však museli bez podpory ľudovcov. Dohodnúť by sa ešte museli so stranou SaS, ktorá navrhuje povinný vstup až od 35. roku života. "Ak by sa podarilo opätovne zaviesť povinnosť pre mladých sporiť si v systéme, znamenalo by to výraznú pomoc pre verejné financie z dlhodobého hľadiska,“ myslí si Goliaš. Podľa neho však netreba zabúdať ani na krátkodobé hľadisko, ktoré až tak optimisticky nevyznieva. "Bola by to ešte väčšia záťaž pre Sociálnu poisťovňu, ktorej by rástol deficit.“

Jeden pilier solidárny
O reforme prvého piliera sa v posledných rokoch hovorilo dosť práve kvôli udržateľnosti zdravých verejných financií. Súčasná vládna koalícia žiadne zásadné zmeny v priebežnom pilieri počas posledných štyroch rokov neurobila a nechystá sa tak urobiť ani po voľbách. Opozícia aj s novými stranami SaS a Most-Híd, naopak, predstavu o zmene majú. V prípade, že by sa dostali k moci, v dôchodkovom systéme ako celku by vznikol pilier, ktorý by bol založený na solidárnosti. V praxi to znamená, že všetci dôchodcovia by dostávali rovnaký dôchodok napríklad z prvého piliera vo výške životného minima a konečná suma penzie by závisela od výšky vlastných úspor buď v druhom, alebo treťom pilieri.

01 - Modified: 2003-11-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na dne ligovej tabuľky prezimuje Slovan
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:22