StoryEditor

Sľuby o nezvyšovaní daní môžu byť klamlivé

11.06.2010, 00:00
Slováci, ktorí veria sľubom o nezvyšovaní daní, dostanú zrejme po voľbách studenú sprchu. Politológ Miroslav Kusý a ekonóm Peter Goliaš považujú nárast zdanenia za najpravdepodobnejšiu zo zásadných ekonomických zmien, ktoré môžu nastať po voľbách.

"Strany síce zvyšovanie daní nepripúšťajú, sú to ale len predvolebné sľuby. Tvrdá realita ich k tomu donúti,“ hovorí Kusý.

Nevyspytateľný Sulík 
Vysoko pravdepodobné je podľa Kusého aj zavedenie takzvaného odvodového bonusu, ktorý presadzuje strana SaS Richarda Sulíka. Takáto reforma odvodov má zásadne zjednodušiť systém daní, odvodov aj sociálnych dávok. Ak voľby vyhrá pravica, Sulík bude podľa Kusého dosť silný na to, aby si ju presadil.

Podľa Goliaša však nováčikovi v politike hrozí, že ho v tomto zradia jeho možní politickí partneri. "Radikálny návrh SaS, ktorý kvôli vysokým rizikám dopadov na rôzne skupiny ľudí ako aj na verejné financie zvyšné pravicové strany nepodporia,“ hovorí Goliaš.

Privatizácia a druhý pilier
Podľa ekonóma aj politológa je reálny aj návrat k reformám, ktoré naštartovala ešte bývalá vláda, no tá súčasná ich stopla. Premiér Mikuláš Dzurinda zaviedol napríklad druhý pilier dôchodkového systému, do ktorého musel vstúpiť každý mladý človek. Jeho nástupca Robert Fico však starobné sporenie na účtoch v DSS-kách zdobrovoľnil. Budúcnosť dôchodkov je podľa analytikov neistá bez ohľadu na to, ktorá strana vyhrá voľby. Podľa Goliaša nie je isté ani to, či by sa k starým pravidlám v prípade volebného úspechu vrátila aj samotná Dzurindova SDKÚ-DS. "Dlhodobo by to bolo prospešné opatrenie, krátkodobo by však zhoršilo stav už aj tak napätých verejných financií,“ hovorí Goliaš.
Ešte vyššiu šancu vidia Kusý aj Goliaš v obnovení privatizácie. Podľa šéfa INEKO je podmienkou víťazstvo opozície. Kusý si dokonca myslí, že by sa takouto možnosťou zaoberal aj Fico, keďže sa nie veľmi darí štátnym podnikom, ako je Železničná spoločnosť Cargo. "Otvorene ju (privatizáciu) v programe uvádza len SaS, v zásade ju však podporujú aj zvyšné pravicové strany. Jej pravdepodobnosť zvyšuje aj zhoršovanie verejných financií,“ hovorí Goliaš. Ján Kováč

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:45