StoryEditor

Nové odvody potešia hlavne zamestnancov

08.04.2011, 00:00

Ak je niekto aspoň symbolickým víťazom reformy, tak sú to obyčajní zamestnanci. V porovnaní s dneškom si prilepší takmer každý, pričom najviac, priemerne 10 eur mesačne, získajú ľudia s najnižším príjmom. Problémom je, že celková cena ich práce sa prakticky nezmení a odvodová reforma pre nich dnes prakticky nemá význam. "Cieľom reformy nie je podnietiť zamestnanosť, ale zamedziť úniku daní a poistného pri vytváraní pseudoživnostníkov," hovorí prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Štyri percentá o štyri roky
Najvýznamnejšou zmenou teda bude postupné znižovanie odvodového zaťaženia o percento ročne počas nasledujúcich štyroch rokov. To by aspoň čiastočne mohlo znížiť celkové odvodové zaťaženie práce na Slovensku, ktoré je problémom aj podľa samotného ministerstva financií. Slovenský odvodový systém totiž podľa štúdie Svetovej banky a PwC z roku 2009 aj pre vysoké odvodové zaťaženie skončil až na 122. mieste zo 183 hodnotených krajín. Analytik ING Banky Eduard Hagara upozorňuje, že takéto zníženie odvodových sadzieb nebude stačiť a treba ho kombinovať s ďalšími opatreniami.

"Každý pokles je dobrý, myslíme si, že vláda mohla byť odvážnejšia a znížiť odvody už od januára 2012," hovorí analytik INESS Radovan Ďurana. Problémom je, že štát podmieňuje pokles odvodového zaťaženia vývojom na strane štátneho rozpočtu. A ten sa môže alebo aj nemusí vyvíjať dobre. Či odvodové zaťaženie naozaj klesne o štyri percentá, je preto v tomto momente naozaj otázne. "K väčším zmenám príde až pred voľbami, keď bude súčasná koalícia nútená urobiť ústupky a naplniť svoje programové vyhlásenie o znižovaní odvodového zaťaženia," myslí si analytik Capital Markets Viliam Gešperík.

Ubudne prebehlíkov
Takáto reforma bude mať pozitívny dosah na snahu zamestnancov prechádzať na virtuálne živnosti. "Reforma ide správnym smerom, keďže zmierňuje motiváciu prechodu od zamestnaneckého pomeru na umelé živnosti a dohody. Pozitívom je aj výrazné zjednodušenie súčasného systému," hovorí riaditeľ inštitútu Ineko Peter Goliaš. Aj keď dnes to väčšine ľudí nepripadá ako prínos, z dlhodobého hľadiska to je pozitívne. Len veľmi málo umelých živnostníkov malo dostatočnú sebadisciplínu na to, aby si šetrili na dôchodok a pri odchode do penzie by im to spôsobovalo problém.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:27