StoryEditor

Odvody pôjdu hore. Mihál zruší výnimky

04.08.2010, 00:00
Ľudia si na odvodoch od budúceho roka priplatia. Ministerstvo práce totiž pripravuje novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou chce zrušiť odvodové výnimky.

"Z príjmov, z ktorých sa platí daň, by sa mali platiť aj odvody. Všetky výnimky chceme zrušiť,“ povedal minister práce Jozef Mihál (SaS). Opatrenie by malo priniesť dodatočné príjmy do zadlženej Sociálnej poisťovne. Koľko, to sa nevie.


O 134 eur menej pri tisícke
Kým napríklad v súčasnosti zamestnanec z odstupného zaplatí len 19-percentnú daň a sociálne a zdravotné odvody v plnej výške 13,4 percenta sú mu odpustené, po novom budú pravdepodobne povinné. V praxi pri odstupnom tisíc eur by si tak pohoršil z čistých 810 na 676 eur. "Musíme najskôr urobiť nepopulárny krok, pretože je v systéme totálny neporiadok, až potom sa môžeme pustiť do zníženia sadzieb,“ vysvetľuje minister zámer zvýšiť odvodové zaťaženie.

Takmer z dvoch desiatok prípadov, keď sa neplatia odvody, zostanú možno len dva - príspevok zo sociálneho fondu a príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie. Ide totiž o najvyužívanejšie výnimky. Zo sociálneho fondu zamestnávateľ napríklad prispieva svojim pracovníkom aj na stravné lístky.

Nižšie sadzby
Ekonómovia, ako aj koaliční partneri zámer ministra práce vítajú. Podľa šéfa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO Petra Goliaša je to najdôležitejší krok na zaplátanie dier v odvodovom systéme. "Reforma by však mala byť fiškálne neutrálna. Keď na jednej strane zvýšia odvodové zaťaženie zrušením výnimiek, mali by ho potom opäť znížiť nižšími sadzbami poistného.“

Aj pri daňovej reforme sa podľa neho najskôr počítalo s fiškálnou neutrálnosťou a nakoniec zavedenie rovnej 19-percentnej dane prinieslo do štátnej kasy viac príjmov, ako sa čakalo. "Ľudia prestali systém obchádzať. Rovnako by sa to malo robiť aj pri odvodoch,“ dodal Goliaš.
Prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž vidí za opatrením ministerstva práce potrebu zohnať do Sociálnej poisťovne príjmy, ktoré nebudú zo zvýšenia veku odchodu do dôchodku či zmeny pomerov medzi prvým a druhým pilierom. "Má to svoju logiku. Otázne je, či to bude stačiť.“

Podľa podpredsedu KDH Antona Marcinčina rušenie odvodových výnimiek, ktoré smeruje k väčšej spravodlivosti a rovnosti, má svoje opodstatnenie. "Je to korektné. Sprehľadní sa systém, čo obmedzí špekulantov ho obchádzať,“ pridáva sa poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

Ani sociálni partneri nemajú väčšie výhrady. Kým prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko presadzuje heslo - čím menej výnimiek, tým lepšie, podľa podpredsedu Konfederácie odborových zväzov Vladimíra Mojša by sa na získavaní zdrojov pre Sociálnu poisťovňu nemali podieľať len zamestnanci. "Je mi jasný dôvod a nedá sa nesúhlasiť. Zúčastniť by sa však mali všetci.“

01 - Modified: 2004-01-11 21:10:19 - Feat.: 0 - Title: Bush od začiatku pripravoval vojnu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:51