StoryEditor

Anketa HN

21.09.2010, 00:00


1. Ako si vysvetľujete, že ešte stále nie sú jasné škrty vlády na strane výdavkov štátu?
2. Ako by mala vláda šetriť?

Peter Goliaš, šéf INEKO
1. Myslím si, že to súvisí s prípravou a tvorbou štátneho rozpočtu. Predpokladám, že keď ho ministerstvo financií predstaví, budú jasné aj odpovede na takéto otázky.

2. Možností, ako šetriť, je mnoho. Určite na bežných a kapitálových výdavkoch a taktiež na rôznych rozpočtových organizáciách. Tiež by som počítal s privatizáciou, pričom predaj Carga a letiska by mal byť samozrejmosťou. Osobne uprednostňujem rozsiahlejšiu privatizáciu, teda aj teplární, niektorých nemocníc či pošty.

Pavel Kárász, ekonóm SAV
1. Pravdepodobne politici, ktorí sú za to zodpovední, nemali vopred pripravené alternatívy scenára. Druhou príčinou je, že analýza výdavkovej časti je dlhodobá a zložitá záležitosť. Už dávno mali byť dané limity jednotlivých kapitol, ako majú míňať ešte v tomto roku.

2. Šetriť by sa malo tam, kde sú nafúknuté výdavky. Treba sa pozrieť na oblasť verejného obstarávania a zefektívniť jednotlivé kapitoly o desať až dvadsať percent.

Matúš Pošvanc, šéf Nadácie F. A. Hayeka
1. Predpokladám, že veľa sa dozvieme zo štátneho rozpočtu. Jeho návrh by mal byť čoskoro, takže už by to nemalo trvať dlho.

2. Alternatív je niekoľko desiatok. Jasne treba definovať priority. Zbaviť sa projektov, ktoré sú drahé a nie až také potrebné. Napríklad ja osobne by som zrušil vianočný príspevok, pretože nie sme na tom tak dobre, aby sme si ho mohli dovoliť. Krátkodobých riešení nie je však až tak veľa. Potrebné sú štrukturálne reformy, ale to sú zmeny, ktoré sa pozitívne ukážu až v budúcnosti.

Ján Marušinec, ekonóm M.E.S.A. 10
1. Ťažko odpovedať. Dôvodov môže byť viac. Jednak asi neboli na to pripravení a keď sa už aj niečo pripraví, musí sa na tom zhodnúť celá koalícia. A vieme, že dohoda sa rodí ťažko.

2. Dá sa to robiť plošne tak, ako to už rezort financií avizoval. Desaťpercentná úspora buď na mzdách, alebo na ľuďoch. Alebo sa to dá robiť jednotlivo: pozrieť sa na jednotlivé kapitoly, určiť si ciele a priority, a podľa toho škrtať výdavky rad za radom. Osobne sa prikláňam k tejto možnosti, pretože ide o zefektívnenie celej štátnej správy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:55