StoryEditor

Vianočný príspevok má nečakane tuhý život

17.06.2010, 00:00
Zmena vlády nemusí znamenať pre slovenských dôchodcov chudobnejšie Vianoce. Vianočný príspevok, ktorý pre nich zaviedla vláda Roberta Fica, zrejme budú dostávať aj v prípade, že sa žezla ujme pravica.

Štvorlístok stredopravých strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa totiž nedokáže jasne vyjadriť, či známy darček penzistom ministerky Viery Tomanovej kvôli uťahovaniu opaskov odstrelí. "Viem si predstaviť, že vianočný príspevok zachováme. Pripúšťam aj to, že ho zrušíme. Všetko závisí od rokovaní. Záleží mi na budúcej koalícii,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. Volebná líderka SDKÚ-DS a pravdepodobne nová premiérka Iveta Radičová sa na priamu otázku k "vianočným dôchodkom“ nevyjadrila. 

Dohoda na prvom mieste
Diskusiu o možnom zachovaní vianočného príspevku pripúšťa aj podpredseda KDH Anton Marcinčin. "Je to všetko na dohode. Z hľadiska verejných financií nejde o taký obnos peňazí, ktorý by mal byť problémom pri ich konsolidácii. Druhou vecou je, že nepoznáme záverečný účet vládnutia Roberta Fica. Treba urobiť analýzu a potom sa bude dať povedať, či ho budeme môcť ponechať.“ Jasné "nie“ nepovedal ani podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna. "Nechceme nikomu nič brať. Chceme však presadiť zmenu valorizácie, aby bol dôchodkový systém naozaj systémový.“

Na tému vianočný príspevok sa aj v samotnej Sulíkovej SaS názory rozchádzajú. Podpredseda Jozef Mihál si totiž myslí, že toto opatrenie treba zrušiť. Líder občianskeho hnutia Obyčajní ľudia, ktorého zvolili do parlamentu z kandidátky SaS, Igor Matovič, by chcel "Ficov klenot“ zasa ponechať. "Myslím si, že nie je fér brať dôchodcom to, na čo si už zvykli. SaS pozná naše priority. Ak sa nám nepodarí ustáť náš názor na vianočný príspevok, budeme hlasovať podľa toho, čo bude v programovom vyhlásení vlády,“ reagoval Matovič.

Vianočný príspevok aj napriek súčasnému váhaniu politikov považujú ekonómovia za krok, ktorý v dôchodkovom systéme nemá čo hľadať. "Podľa deviatich ekonómov z bánk a mimovládnych organizácií ide o najhoršie opatrenie,“ hovorí šéf Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliaš. Podľa neho však na druhej strane treba vymyslieť systémové opatrenie, ktoré pomôže penzistom s veľmi nízkymi dôchodkami.

Každý niečo
Práve obsah programového vyhlásenia vlády bol včera dôvodom zasadnutia pracovnej komisie, v ktorej každá zo štyroch stredopravých strán mala svojho zástupcu. "Dnes to bude o zadefinovaní téz. Naše priority zostávajú,“ konštatoval Sulík. Najdôležitejším bodom má byť aj naďalej odvodový bonus. Podľa Marcinčina by vo vyhlásení nemali chýbať opatrenia ako konsolidácia verejných financií, zníženie odvodového bremena, úľavy pre malé a stredné podniky, protipovodňové opatrenia či zníženie spotreby fosílnych palív. "S týmto tam ideme my. Uvidíme, na čom sa nakoniec dohodneme,“ reagoval. SDKÚ-DS podľa informácií HN mala ísť na prvé rozhovory s výraznými zmenami v Zákonníku práce či so zrušením Jahnátkovho zákona o strategických podnikoch, na základe ktorého má štát predkupné právo na podniky zmietajúce sa v problémoch. "Chceme presadiť čo najviac z nášho programu,“ dodal Švejna z Mostu.

Na výsledok z rokovania strany uvalili informačné embargo. Podľa informácií HN by sa komisia mala stretnúť opäť v piatok. Štvorlístok sa chce dohodnúť do utorka budúceho týždňa.


 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:32