StoryEditor

Súd spravil z SPP charitu, firme dáva plyn zadarmo

04.06.2010, 00:00
Levická tepláreň Leven má neobvyklú výsadu. Už piaty rok odoberá zadarmo plyn od Slovenského plynárenského priemyslu (na snímke predseda predstavenstva SPP Jean-Jacques Ciazynski ).

Leven svojho času odmietol návrhy plynárov na zvýšenie ceny, následne bol odpojený - na príkaz súdov však plyn začal prúdiť do Levíc znovu. Keďže chýbala dohoda o cene, plynári žiadne peniaze nedostávali. Tento problém mal včera vyriešiť Krajský súd v Bratislave, ale teplári sa ospravedlnili pre práceneschopnosť právneho zástupcu.

Leven už podľa SPP dlhuje 20 miliónov eur, ktoré chce pološtátny podnik vysúdiť späť. Primátor Levíc Štefan Mišák v tom však vidí problém. "Akokoľvek súd o cene plynu rozhodne, nepredpokladám, že Leven bude mať na zaplatenie,“ hovorí primátor, ktorý krátko po vynesení rozsudku firme predpovedá likvidáciu.

SPP by tak doplatil nielen na "šikovnosť“ Levenu, ale aj na ťažkopádnosť súdnych konaní. "Ak sa toto naťahuje päť rokov, súdy zrejme chránia niekoho, kto si neplní svoje povinnosti,“ tvrdí advokát Pavel Nechala.

Plynári o riziku, že nedostanú zaplatené, pritom vedeli. Preto žiadali, aby Leven až do vyriešenia sporu pravidelne odkladal určitú sumu do súdnej úschovy. S takouto žiadosťou však podľa Ľubomíra Tuchschera z komunikačného oddelenia neuspeli.

Oslovení právnici hovoria, že to bola chyba. "To, že súd SPP zaviazal dodávať aj naďalej, je v poriadku. Mal však zároveň uložiť odberateľovi povinnosť odkladať do súdnej úschovy peniaze v určitej výške, aby mal SPP garanciu, že o tie peniaze nepríde,“ hodnotí právnik Viliam Karas. Okrem toho sa mohla podľa neho stanoviť aspoň minimálna cena za odber.

Leven sa odpovedi na otázku, či má dosť peňazí na vyplatenie dlhu, vyhol. O pohľadávku SPP podľa neho nejde v tomto spore, ale v ďalších, ktoré prebiehajú paralelne. Plynári tvrdia, že kľúčový mal byť práve verdikt krajského súdu.

Ide o veľa
Leven robí vrásky aj levickému primátorovi Mišákovi. Podľa neho sú levickí teplári pridrahí - na to, že v uplynulých rokoch takmer vôbec neinvestovali. Leven pritom kasíruje peniaze za plyn, ktorý má od SPP zadarmo. To všetko ide cez viacero firiem, ktoré sú podľa týždenníka Trend vzájomne previazané. Plyn z SPP, píše Trend, prúdi cez Leven, firmu T-Invest do spoločnosti Fortuna, ktorá ho premení na teplo a predá koncovým užívateľom. Časť peňazí sa vraj môže na tejto ceste stratiť. 

Mesto Levice podľa Mišáka presadzovalo, aby Fortuna odoberala plyn priamo z SPP. O to však firma podľa neho nemala záujem. "Fortuna mohla vyrábať teplo aj naďalej, len musela otvoriť druhý kohútik,“ povedal primátor Levíc Štefan Mišák.
V tomto komplikovanom prípade má Mišák podľa vlastných slov zviazané ruky, keďže má s Fortunou podpísaný kontrakt na 15 rokov.

Ľavica a teplo
Výroba levického tepla je prepojená aj na politiku. V sídle Levenu na Panenskej ulici 9 v Bratislave má adresu krajská kancelária mimoparlamentnej strany SDĽ. Bývalý člen Predstavenstva Levenu Martin Halás má okrem toho šieste miesto na kandidátke tejto strany do parlamentných volieb. "Spoločnosť Leven nikdy nefinancovala ani nefinancuje žiadnu politickú stranu. Spoločnosť Leven nikdy nezisťovala a ani nezisťuje politickú orientáciu svojich predstaviteľov a zamestnancov,“ bránil sa Machava.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:08