StoryEditor

Firmy bojujú proti kríze prácou načierno

08.09.2009, 00:00

Ľudí zamestnaných načierno pribúda. Hovoria o tom údaje inšpektorátov práce aj úradov práce. Zamestnávatelia sa tak chcú vyhnúť najmä plateniu odvodov. Hovoria, že ak chcú v čase krízy prežiť, musia sa k tomu uchýliť častejšie. Podľa analytikov to chce reformu odvodov. Rezort práce analyzuje rôzne alternatívy zmien, no zatiaľ o konkrétnostiach nehovorí.

Najmä živnostníci a eseročky
Úrady práce pri kontrolách za prvý polrok tohto roka našli u zamestnávateľov o vyše polovicu viac ľudí zamestnaných nelegálne než vlani za rovnaký čas. Inšpektoráty práce zaznamenali nárast takmer o pätinu. Spolu kontroly odhalili 939 načierno pracujúcich ľudí, kým vlani za prvý polrok to bolo 721. Vyplýva to zo štatistík, ktoré HN dal k dispozícii Národný inšpektorát práce.

Podľa údajov inšpektorátov práce najčastejšie nelegálne zamestnávali malé a stredné spoločnosti s ručením obmedzeným a fyzické osoby s počtom zamestnancov do 49. Načierno robili ľudia najmä vo veľkoobchode, maloobchode a oprave motorových vozidiel; v stavebníctve; v hoteloch a reštauráciách a v priemysle. Zamestnávatelia najčastejšie porušovali zákon tým, že so zamestnancom nemali pracovnú zmluvu alebo zaňho neplatili odvody - teda pracovný vzťah nenahlásili v Sociálnej poisťovni.

Za druhý polrok tohto roka môžu byť čísla ešte vyššie, keďže za posledné dva roky úrady odhalili v druhej polovici roka stále viac nelegálne zamestnaných ako v prvom polroku.

Dalo sa to čakať
Dôvodom zvýšeného podielu čiernej práce je vyšší počet kontrol a kríza. Zamestnávatelia hovoria, že v ťažkých časoch, keď majú nižšie zisky, ich oveľa viac bolia vysoké náklady na zamestnávanie. "Ak podniky chcú prežiť, tak možno predpokladať, že ich to môže v súčasnosti častejšie zvádzať k šedej ekonomike,“ hodnotí Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov. Prekážkami v zamestnávaní sú podľa Vladimíra Sirotku z asociácie malých podnikov vysoké odvody, veľká byrokracia a množstvo povinností, ktoré zaviedol Zákonník práce. "Veľká ochrana zamestnanca smeruje nakoniec proti zamestnancom,“ komentuje Sirotka.

Ministerstvo práce nesúhlasí. "Jednou z prioritných úloh novely Zákonníka práce je práve eliminácia čiernej a sivej práce. Vykonávatelia nelegálnej práce si v prvom rade musia uvedomiť riziko, aké im hrozí, pokiaľ nie je ich pracovný výkon ošetrený pracovnou dohodou, či už po zdravotnej, ale aj materiálnej stránke,“ upozorňuje Barbora Petrová z ministerstva.

Ekonómovia volajú po reforme odvodov už dlho. "Odvody sú najväčším problémom v ďalšej ekonomickej aktivite,“ hovorí ekonóm Ján Marušinec. "Cítia to hlavne ľudia s nízkymi príjmami. Najmä im sa neoplatí platiť vysoké odvody z malého platu,“ dopĺňa analytik Ineko Peter Goliaš.

Čo s tým
Odborníci navrhujú, aby mali slabo platené pozície úľavy na odvodoch. Podobne ako málo zarábajúci neplatí dane, keďže v daňovom systéme existuje nezdaniteľná čiastka, tak by do istého príjmu nemal platiť ani odvody. "Mala by byť odpočítateľná položka aj pri odvodoch,“ myslí si Goliaš. Zamestnávatelia by podľa Hoštáka uvítali zavedenie odvodového bonusu.

Ministerstvo práce hovorí, že o zmenách v odvodoch sa uvažuje v rámci zjednotenia výberu daní a odvodov. Rieši to komisia pod ministerstvom financií. "V súčasnosti sa analyzujú viaceré alternatívy, ktoré sú zatiaľ len v štádiu príprav a je preto predčasné hovoriť o konkrétnych zmenách,“ uzatvára Petrová.

Sociálna poisťovňa ani Daňové riaditeľstvo nemajú odhady, o koľko ročne prichádzajú na daniach a odvodoch pre čiernu prácu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:49