StoryEditor

Muňko útočí na druhý pilier. Znova

21.10.2009, 00:00

Sporenie v druhom pilieri je výhodné len pre necelých päť percent z vyše 1,4 milióna zúčastnených ľudí. Myslí si to šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko, ktorý sa odvoláva na svoje analýzy. Argumentuje vekom pod tridsať rokov a výškou vymeriavacích základov. "Dnes spĺňa tie kritériá iba 63-tisíc ľudí,“ citovala Muňkove slová v diskusii v sociálnom parlamentnom výbore agentúra TASR.

Muňko prezentoval podobné čísla aj v minulosti, krátko pred uzatvorením druhého piliera zaslal na jar tohto roku aj tisíckam sporiteľov list, v ktorom ich upozorňoval na riziká zotrvania v sporivom pilieri.

Komentár HN
Do tretice všetko dobré?

Šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko sa nechal včera počuť, že sporenie v druhom pilieri je výhodné len pre 63-tisíc sporiteľov. Napriek tomu, že z jeho pohľadu nejde o nič nové, len o ďalšiu z radu katastrofických vízií, je možné, že nezostane iba pri slovách.

Nezmysly
Muňkove výpočty sú nezmysly, zhodujú sa analytici, opozícia aj dôchodkové správcovské spoločnosti. "Je to nezmyselné číslo. Výška platu nie je rozhodujúca z hľadiska výhodnosti druhého piliera,“ hovorí analytik Ineko Peter Goliaš. S vekom je to už ťažšie, keďže vláda urobila a pravdepodobne ešte urobí zásadné zmeny v druhom pilieri, Goliaš žiadne vekové odporúčania nedáva.

Chcú to vidieť
DSS-ky chcú analýzu vidieť. "Ak by mal mať (Muňko) pravdu, tak druhý pilier by nemal existovať nikde na svete,“ komentuje Viktor Kouřil z Asociácie DSS. Vie akceptovať, že skupina ľudí si tam nenasporí, napríklad tí, čo sú v zahraničí alebo nepracujú, ale nie je ich viac ako pár desiatok tisíc. "Vláda len útočí na reformy, pritom sama žiadne doteraz neurobila. A bez reforiem nebude možný hospodársky rast,“ kritizuje poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Ani rezort práce Muňkove výpočty nepozná. Pripomína, že výhodnosť či nevýhodnosť závisí od mnohých faktorov a nateraz nebude ľudí z druhého piliera vyháňať zmenami pravidiel. "Ministerstvo práce považuje otázky opätovného otvorenia druhého piliera, ako aj prijatia parametrických zmien v tomto momente za neaktuálne,“ ubezpečil hovorca Michal Stuška.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:53