StoryEditor

Nemať si kde sadnúť

10.12.2009, 23:00

Predstavte si električku plnú starých ľudí. Predstavte si, že už tam nie je ten mladý, ktorý by mal pustiť toho staršieho sadnúť si. Zvláštna predstava. Samozrejme, ide o extrém, pretože pár mladých sa nájde aj o pár desaťročí. To však nič nemení na fakte, že Slovensko starne. Nič nečakané. Mladých sa rodí menej a na druhej strane sa dožívame viac. To, že dnes nie je bežné mať viac ako dve deti, sa s meniacim štýlom života dalo čakať. Taktiež skutočnosť, že sa dožívame viac ako v minulosti, nie je pri vyspelej medicíne žiadna náhoda. A keďže trend nepustí a neočakáva sa výrazna zmena v správaní mladých ľudí, nebude žiadna náhoda, že na dôchodky Sociálna poisťovňa jednoducho nebude mať o pár desaťročí dostatok peňazí. Aby štát splnil svoju povinnosť vyplácania dôchodkov, bude sa musieť zadlžovať a to poriadne. "Podľa Európskej komisie len z dôvodu starnutia obyvateľstva sa verejný dlh vyšplhá z dnešných 40 percent HDP na 116 percent v roku 2030 a na 561 percent v roku 2060," upozornil analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Ineko Peter Goliáš.

Našťastie by to však platilo len v tom prípade, že by sme nič neurobili. Teda žiadne opatrenia.

Nanešťastie, zmeny, ktoré by podľa bankových a nezávislých ekonómov mohli pomôcť, zasa zostávajú zo strany ministerstva práce nevyslyšené. Bohužiaľ, aj v tomto prípade nič nečakané. Na jednej strane, aký ľavicový minister vo vláde Roberta Fica by predsa spomalil rast dôchodkov, alebo by predĺžil vek odchodu do dôchodku? A na strane druhej, každý vnímame demografický vývoj na Slovensku inak. Veď ktorý ľavicový minister vo vláde Roberta Fica by sa opýtal: "Nech mi niekto povie, kde a ako rieši demografický vývoj dôchodková reforma (druhý dôchodkový pilier)?" Jedine, že by to bola otázka samotnej ministerky práce Viery Tomanovej.

A teraz si predstavte, že na starnutie obyvateľstva by minister práce reagoval takto: "Čo je na tom nepriaznivé, že ľudia sa dožívajú viac?"Ja odpoviem. Možno práve tá plná električka.

Filip Obradovič

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:39