StoryEditor

Slovensko zvažuje možnosť obmedziť používanie najmenších eur

02.02.2009, 14:07
Autor:
SITASITA
Slovensko zvažuje možnosť obmedzenia používania najmenších jedno a dvojcentových mincí. Po tom ako v piatok informoval premiér Robert Fico, že si vie takéto obmedzenia predstaviť, zvažovanie obmedzení potvrdil aj vládny splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát.

"Tejto téme sa aktívne venujeme a o prípadných záveroch budeme určite verejnosť informovať," uviedol Barát pre agentúru SITA.

"Chceme tieto kroky dôkladne preštudovať zo všetkých hľadísk, vrátane prípadných inflačných vplyvov a aj iných možných negatívnych dôsledkov, s odstupom istého času, prinajmenšom niekoľkých mesiacov, zodpovedne vyhodnotiť skúsenosti z používania týchto mincí u nás a potom zvážiť prijatie nejakých opatrení," spresnil vládny splnomocnenec.

Slovensko vzhľadom na členstvo v eurozóne nemôže určovať štruktúru eurových platidiel na národnej úrovni. Podľa Baráta sú však známe príklady Fínska a Holandska, ktoré používanie drobných mincí v reálnom hotovostnom obehu výrazne utlmili.

S legislatívnou iniciatívou s cieľom odbremeniť občanov, obchodníkov a banky od používania jedno a dvojcentových mincí prišla v pondelok aj Občianska konzervatívna strana (OKS). Tá pripravila novelu zákona o cenách, podľa ktorej by sa ceny zaokrúhľovali na päť centov. Jednocentové a dvojcentové mince by tak síce ostali v platnosti a spotrebitelia by ich mohli používať, ale obchodníci by už fakticky nevydávali mince v nižšej nominálnej hodnote ako päť centov.

Pripravené opatrenie chce strana predložiť na verejnú diskusiu. Určité komplikácie, ktoré najmenšie centy spôsobujú v obehu, pripustil aj vládny splnomocnenec Igor Barát. "V súčasnosti registrujem, že maloobchodníci, banky, ale tiež aj spotrebitelia považujú jedno a dvojcentové mince skôr za zbytočnú záťaž," uviedol Barát.

Slovensko by tak obmedzením používania najmenších eurových mincí mohlo nasledovať Holandsko a Fínsko. Vo Fínsku je používanie centov obmedzené zákonom, ktorý hovorí o zaokrúhľovaní platieb na päť centov. "Zaokrúhľuje sa celý nákup, nie jednotlivé položky. Platby uskutočnené platobnou kartou sú prepočítavané na centy a nezaokrúhľujú sa," spresnila pre agentúru SITA hovorkyňa Národnej banky Slovenska Jana Kováčová.

Pokiaľ by však obyvateľ alebo cudzinec chcel platiť jedno a dvojcentovými mincami, obchodníci ich musia podľa jej slov prijať, pretože je to zákonné platidlo. Podobný systém je pritom zaužívaný aj v Holandsku, kde však nie je riadený zákonom. Podľa stanoviska centrálnej banky počet nominálov eurových mincí určuje Európska komisia, pričom zohľadňuje potreby celej eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:00