StoryEditor

Ukrajina dnes vstúpila do WTO

05.02.2008, 18:04
Autor:
SITASITA
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v utorok v Ženeve podpísal dohodu, ktorá umožní Kyjevu po 15 rokoch ťažkých rokovaní vstúpiť do Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Ukrajina sa stala 152. členom organizácie. Bývalá sovietska republika je po Rusku a Iráne najväčšou krajinou, ktorá ešte nie je členom WTO. Rusko napriek tomu označilo krok Ukrajiny za "pozitívny" pre ich bilaterálne vzťahy. Členstvo v organizácii prinesie krajine nové exportné možnosti pre priemysel aj poľnohospodárstvo. Dohodu o podmienkach členstva budú musieť odobriť všetky členské štáty a zmluva o pristúpení musí prejsť ratifikáciou. Ukrajinský parlament má na to šesť mesiacov.
Ukrajinskí predstavitelia dúfajú, že dohoda podporí malé a stredné podniky ako aj na služby v krajine. Ako už oznámil Juščenko, vstup Ukrajiny do WTO plánuje využiť na posilnenie a zintenzívnenie obchodných kontaktov s Moskvou. Rusko, ktoré má s Kyjevom napäté vzťahy najmä od nástupu súčasného prozápadne orientovaného premiéra k moci v roku 2005, dúfa v pripojenie sa k WTO na jeseň, hoci ešte stále nesplnilo všetky požiadavky potrebné pre podpis bilaterálnych dohôd s členskými krajinami.


Ukrajinský prezident Viktor Juščenko dnes podpísal pristúpenie Ukrajiny do Svetovej obchodnej organizácie.
Snímka: SITA




menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:38